Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Σίφνος: 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Για 11η χρονιά, στη γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του «προκαθήμενου» της ελληνικής γαστρονομίας, στη Σίφνο, οργανώθηκε από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου το «Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές».

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις από τους καβουρμάδες και τους λαχανοντολμάδες της Θράκης «συνάντησαν», τα γαμοπίλαφα της Κρήτης, τις μοσχομυριστές λούζες της Μυκόνου, το λευκό τόνο φρικασέ και το αυγοτάραχο ξιφία από την Κάλυμνο, τους κολοκυθοκεφτέδες και τις πικάντικες μελιτζανοσαλάτες της Σαντορίνης, την κολοκυθοτυρόπιτα (μπατζίνα) της Καρδίτσας, τα λουκούμια της Σύρου, τα αμυγδαλωτά της Καρπάθου και τις ατελείωτες ποικιλίες τυριών από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ρακή, το τσίπουρο, τα αρωματικά ή γλυκά κρασιά της Σαντορίνης και της Σάμου μπλέκονταν μεταξύ τους και ωθούσαν τους χιλιάδες επισκέπτες του φεστιβάλ να χορεύουν σε νησιώτικους ρυθμούς, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στα στενά του Αρτεμώνα. Φυσικά, ξεχωριστή θέση σε όλη αυτή την πανδαισία γεύσεων, αρωμάτων, ήχων και εικόνων κατείχε η πατρίδα του Τσελεμεντέ, η Σίφνος, με τις ρεβυθόσουπες και τα μαστέλο.

Το φεστιβάλ είχε διεθνή απήχηση, καθώς υπήρξαν και αντιπροσωπίες της Ρωσίας και της Αιγύπτου που παρουσίασαν τις δικές τους σπεσιαλιτέ. Οι εκπρόσωποι κάθε περιοχής είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν και να παρουσιάσουν συνταγές από τις ιδιαίτερές τους πατρίδες, ενώ υπήρχαν και τα «Παιδομαγειρέματα» που στόχευαν στον προσανατολισμό των παιδιών στην υγιεινή διατροφή.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Σπυριδούλας Σπανέα στο kathimerini.gr.

Γράψτε το σχόλιο σας