Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης των γεωπάρκων της Ελλάδας

Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9 Ιουλίου, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, μετά από πρόσκληση του βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση και του Δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, για να παραδώσουν στους εκπροσώπους του Γεωπάρκου, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Οργανισμου Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Φορέα Λειτουργίας του Γεωπάρκου.

Με το συγκεκριμένο μνημόνιο το ΥΠΕΝ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη του Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που περιλαμβάνει στην Ελλάδα τα Γεωπάρκα Βίκου – Αώου, Λέσβου, Ψηλορείτη, Χελμού –  Βουραϊκού,  Σητείας, καθώς και το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης που πρόσφατα εντάχθηκε στο Δίκτυο.

Η προώθηση των δράσεων των Γεωπάρκων, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων και η διεθνής προβολή τους ως περιοχών διεθνούς σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του μνημονίου.

Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε:

«Περίπου έναν μήνα πριν ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια με το ΥΠΕΝ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τη βέλτιστη αξιοποίηση και τουριστική ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή επιστεγάστηκε με την υπογραφή μεταξύ μας καθώς και με τον ερευνητικό οργανισμό ΔιαΝΕΟσις μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής και τουριστικής αξιοποίησης των περιοχών αυτών. Σε συνέχεια και στο πλαίσιο αυτού του δυναμικού μας ξεκινήματος, επισκεπτόμαστε τα Γρεβενά και το Γεωπάρκο, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αποτελώντας το 6ο κατά σειρά γεωπάρκο που εντάσσεται στο συγκεκριμένο δίκτυο, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με αναρίθμητες προοπτικές προσέλκυσης ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος από όλον τον κόσμο. Σκοπός μας είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η γόνιμη συζήτηση και διερεύνηση των ευκαιριών τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με έμφαση στο βάθος και την αυθεντικότητα των εμπειριών και όρους σεβασμού του παρθένου φυσικού περιβάλλοντος και βιωσιμότητας».

 

Φωτογραφία: www.geoparkgrevenakozani.com

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post