Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τι προβλέπει το σχέδιο αξιοποίησης των λιπασµάτων Δραπετσώνας δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά

H Περιφέρεια Αττικής και ο Δήµος Κερατσινίου σχεδιάζουν την ανάπλαση της έκτασης του πρώην εργοστασίου λιπασµάτων Δραπετσώνας.

Ο Δήµος Κερατσινίου – Δραπετσώνας παρουσίασε το πρώτο master plan για το πώς θα µπορούσε να διαµορφωθεί η παραλιακή έκταση, η οποία φιλοξένησε επί δεκαετίες τις πιο ρυπογόνες βιοµηχανικές δραστηριότητες, πριν εγκαταλειφθεί στην τύχη της τη δεκαετία του 1990.

Συνολικά, η περιοχή των πρώην Λιπασµάτων καταλαµβάνει 640 στρέµµατα γης δίπλα στο λιµάνι του Πειραιά. Από το 1910 αναπτύχθηκαν µέσα της εργοστάσια, ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, που παρήγαγαν τσιµέντα, λιπάσµατα και κάθε µορφής χηµικά, σκορπώντας «απλόχερα» ρύπανση στις γύρω περιοχές.

Όταν κατέρρευσε η βιοµηχανική παραγωγή, τα εργοστάσια έκλεισαν, το µεγαλύτερο µέρος της έκτασης πέρασε στην Εθνική Τράπεζα και ακολούθησε κατεδάφιση των περισσότερων κουφαριών. Στη συνέχεια ξεκίνησε µακρά συζήτηση για την αξιοποίηση του χώρου, η οποία τοποθετούσε µέσα στην έκταση από πολυώροφους ουρανοξύστες µέχρι πίστα Φόρµουλα 1.

Οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην αναγκαστική απαλλοτρίωση που επιδιώκει η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας εγγράψει κονδύλι 17 εκατοµµυρίων ευρώ, αλλά προτείνοντας και ένα master plan για το πώς θα διαµορφωθεί η έκταση.

 

To master plan προβλέπει, µεταξύ άλλων:

– Μετατροπή του ερειπωµένου εργοστασίου υαλουργίας σε κέντρο θαλασσοθεραπείας.
– Διαµόρφωση στεγασµένης αγοράς που θα µπορεί να φιλοξενεί πολλούς µικρούς παραγωγούς, για να την επισκέπτονται και οι τουρίστες της κρουαζιέρας.
– Μετατροπή του υποσταθµού της ΔΕΗ µε τη σβησµένη καµινάδα σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

– Τέσσερα υπόγεια πάρκινγκ

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου στο ethnos.gr.

Σχέδιο master plan: www.pireaspiraeus.com

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram