Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Το σχέδιο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου

 

Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου, στη Ρόδο, διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης, κάτω από το ναό της Aθηνάς.

Χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και συνδέεται με τις μεγάλες γιορτές της πόλης προς τιμήν του Διονύσου, τα Σμίνθια. Η χωρητικότητα του θεάτρου έφτανε τους 1.800 – 2.000 θεατές.

H κυκλική ορχήστρα και το κοίλο για τους θεατές ήταν λαξευμένα στην πλαγιά του λόφου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Tο κοίλο αποτελούσαν 19 σειρές καθισμάτων κάτω από το διάζωμα και επτά σειρές πάνω από το διάζωμα. Aπό τις εννέα κερκίδες σώζονται μόνο οι πέντε.

Επίσης, διατηρούνται μέχρι σήμερα οι προεδρίες, τα ειδικά καθίσματα γύρω από την ορχήστρα για τους επισήμους. Στην προέκταση της σκηνής του θεάτρου ήρθαν στο φως λείψανα από ένα τετράστωο κτήριο, που προοριζόταν για θρησκευτικές τελετές.

Τον Αύγουστο του 2012 ξεκίνησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου οι εργασίες ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, ύψους 100.000 ευρώ, που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαίου θεάτρου σε αρχαιολογικό χώρο υψηλής αισθητικής που να ενσωματωθεί στη ζωή του σύγχρονου οικισμού της Λίνδου.

 

Τρισδιάστατη αναπαράσταση του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου

 

… και όπως είναι σήμερα

Οι εργασίες ωστόσο διακόπηκαν το Δεκέμβριο του 2012, με τη λήξη τις σύμβασης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης καθαρισμός της ορχήστρας, της σκηνής και του περιβάλλοντος χώρου.

Το 2016 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη που ανέθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση του θεάτρου, την καταγραφή της παθολογίας και την πρόταση αποκατάστασης του.

Για την πλήρη ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου, απομένει η χρηματοδότηση της παραπάνω εγκεκριμένης μελέτης (πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή/και χορηγίες).

 

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο της Λίνδου.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media