Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τα σχέδια Marriott, Grand Hyatt Athens και HotelBrain για το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους

O «Τουρισμός και τα σχέδια για την επόμενη ημέρα», ήταν το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε χθες η Prodexpo, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Στεφανία Σούκη και συμμετείχαν ο Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού, η Νίκη Σύμπουρα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cushman & Wakefield Proprius, ο Νίκος Χάτζος, Director of International Development Europe (Greece & Cyprus) της Marriott International, ο Paul Gomopoulos, Managing Director της HINES Greece, ο Πάνος Παλαιολόγος, Πρόεδρος & Ιδρυτής της HotelBrain και ο Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού

Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να ανοίξουμε μέσα στον Ιούλιο, στην καλύτερη περίπτωση την 1η Ιουλίου, με τουρίστες από κάποιες έστω χώρες πιλοτικά ώστε να δούμε ότι το άνοιγμα αυτό επιτρέπει να διατηρήσουμε τον έλεγχο και φυσικά πιο γενικευμένα, πιο δυναμικά τον Αύγουστο. Ο Ιούλιος, κάποιο κομμάτι του θα σωθεί, αλλά κυρίως ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας πιο δυναμικός.

Από την 1η Ιουνίου δεν λέει η κυβέρνηση ότι πρέπει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, η κυβέρνηση λέει ότι δεν απαγορεύεται να είναι ανοικτά. Αίρεται ένας περιορισμός που έγινε για υγειονομικούς λόγους, όπως έγινε στα κομμωτήρια. Αν ένα κομμωτήριο αποφασίσει ότι δεν αξίζει τον κόπο να ανοίξει, δεν θα ανοίξει. Το ίδιο σε μεγάλο βαθμό θα συμβεί και στα ξενοδοχεία.

 

Πολ Γομόπουλος, Managing Director της HINES Greece, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens

Δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι πελάτες. Υπάρχει πρόθεση να ανοίξει το Grand Hyatt, όχι από την 1η Ιουνίου γιατί είναι νωρίς, αλλά προς το τέλος Ιουνίου σταδιακά κάποιοι όροφοι να μπορούν να ανοίξουν.

Θα υπάρξει μείωση των επενδύσεων σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα από εταιρείες του εξωτερικού, γιατί τα ξενοδοχεία είναι ο κλάδος που επηρεάζεται πιο πολύ από όλους από την πανδημία του κορονοϊού.

Δεν θα αλλάξουν όμως τα σχέδια για νέες επενδύσεις (ξενοδοχεία, γραφεία κ.ά.) στην Ελλάδα από τη Hines. Η Hines όπου διαλέξει να πάει, πάει μόνιμα. Έχουμε μακροχρόνια business plans. Μένουμε και κοιτάζουμε νέες ευκαιρίες.

 

Νίκος Χάτζος, Director of International Development Europe (Greece & Cyprus) του ομίλου Marriott International

Τα ξενοδοχεία πόλης της Marriott στην Ελλάδα, αν θα ανοίξουν, θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, όχι την 1η Ιουνίου, ακόμα όμως δεν έχει αποφασιστεί από τις ομάδες που τα διοικούν και διόλου απίθανο να γίνουν κάποιες προσαρμογές, ώστε ίσως να μην ανοίξουν όλα τα δωμάτια, αλλά να ανοίξουν κάποιοι όροφοι τουλάχιστον στην αρχή.

Στα ξενοδοχεία τα εποχικά της Marriott στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες που έχουν πάνω από ένα ξενοδοχείο σκέφτονται πολύ σοβαρά να μην τα ανοίξουν όλα και ίσως δημιουργηθούν κάποιες συνέργειες μεταξύ των ξενοδοχείων τους.

Η Marriott σχεδιάζει σε πάνω από τα μισά από τα 7.500 ξενοδοχεία της σε όλο τον κόσμο, το check in θα γίνεται από το κινητό, τα γεύματα που θα δημιουργούνται στις κουζίνες των ξενοδοχείων θα είναι συσκευασμένα και το room service θα έχει ηγετική θέση σε όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου.

 

Πάνος Παλαιολόγος, Πρόεδρος & Ιδρυτής HotelBrain

Υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η εταιρεία. Δεχόμαστε πολύ λίγες κρατήσεις αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση να ανοίξεις ένα ξενοδοχείο, χωρίς να γνωρίζεις το βασικό συστατικό, δηλαδή την πελατεία που θα έχεις. Όπου είναι δυνατό έχουμε πάρει στρατηγικά την απόφαση να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι ρεαλιστικά και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας.

Έχω μια βαθιά πίστη ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι μοναδικό. Κατά την άποψη μου εδώ είναι ο πραγματικός παράδεισος, αυτός κοστίζει και θα συνεχίζει να κοστίζει.

Ελπίζω ότι δεν θα χαθούν στην κρίση, σε πολύ χαμηλή αξία και σε καθεστώς εκβιασμού σπουδαία ξενοδοχειακά ακίνητα, γιατί είναι τεράστιο ζήτημα τα έσοδα από τον τουρισμό να μείνουν στη χώρα μας.

Πρέπει να βρούμε δίκαιους τρόπους ξενοδόχοι, εφοδιαστική αλυσίδα, εργαζόμενοι, να μοιράσουμε τη ζημιά γιατί η ζημιά είναι δεδομένη που θα επέλθει αυτή τη στιγμή.

 

Σημαντική σημείωση: Το παραπάνω κείμενο το γράψαμε αφού παρακολουθήσαμε ολόκληρο το video της συζήτησης.

 

Δείτε το video

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post