Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Σχέδια για δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα

SEAPLANE2

 

Αίτηση για την ένταξη της Καλαμάτας στον εθνικό χάρτη των υδατοδρομίων υπέβαλαν στις αρμόδιες αρχές, το λιμενικό ταμείο της πόλης και η εταιρεία διαχείρισης υδροπλάνων Hellenic Seaplanes.

Αν το υπουργείο Μεταφορών κάνει αποδεκτή την αίτηση, τότε η Καλαμάτα θα αποκτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας την κεντρική βάση του δικτύου στη νότια Ελλάδα, όπου θα ξεκινάνε δεκάδες προορισμοί.

Να σημειωθεί ότι υπεγράφη προχτές η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το υδατοδρόμιο της Σκοπέλου, πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία ενός δικτύου υδατροδρομίων σε Σποράδες, Βόλο και Σκύρο.

Η απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων των έργων στο λιμάνι Σκοπέλου, περιλαμβάνει τη δημιουργία υδατοδρομίου με χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις, καθώς και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσθαλάσσωση, αποθαλάσσωση και υδατοδρόμηση των υδροπλάνων (περιοχή ελιγμών).

Φορέας του έργου είναι η «Υδατοδρόμια Σποράδων», θυγατρική εταιρεία της Hellenic Seaplanes.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σ’ όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης.

Παρόλα αυτά, ούτε αυτό το καλοκαίρι θα προλάβουν να αποτελέσουν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και προς άλλους τουριστικούς προορισμούς τα υδροπλάνα, λόγω απουσίας δικτύου, απειροελάχιστης προόδου σχετικά με την αδειοδότηση υδατοδρομίου – κόμβου στην Αθήνα και μεγάλης καθυστέρησης στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Πηγή: www.naftemporiki.gr