Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Επανέρχονται τα σχέδια για δημιουργία αεροδρομίου στη Σαμοθράκη

AIRPORT2

Μία αναπάντεχη είδηση για την αεροπορική πραγματικότητα της χώρας, την «Κατασκευή νέου αεροδρομίου στη νήσο Σαμοθράκη», περιελάμβανε ένα έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη που αναρτήθηκε την Παρασκευή στη «Δι@ύγεια».

Πρόκειται για έργο το οποίο δεν διαθέτει καμία μελετητική ωριμότητα, ούτε ελπίδα ένταξης στα ευρωπαϊκά ταμεία και αποτελεί κυβερνητική εξαγγελία «χαμηλής έντασης» για περίπου 13 χρόνια.

Η δημιουργία αεροδρομίου στη Σαμοθράκη αποτελεί ζητούμενο των τοπικών αρχών του νησιού εδώ και πολλά χρόνια.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το δήμο του νησιού, εξέτασαν 20 περιοχές για την πιθανή χωροθέτηση του αεροδρομίου, επιλέγοντας τελικά έκταση περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από την Καμαριώτισσα.

Εάν το σχέδιο ωριμάσει μελετητικά, σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, το επόμενο πρόβλημα θα είναι η χρηματοδότηση. Και αυτό διότι στη νέα προγραμματική περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση παύει να χρηματοδοτεί αεροδρόμια, μετά την παραδοχή ότι στην κυριολεξία «πέταξε» δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη αεροδρομίων που σήμερα είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη από το 2014 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις στα αεροδρόμια, ενώ ακολούθησε το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, που έβγαλε πολλαπλές «κόκκινες κάρτες» για το θέμα, μεταξύ άλλων και προς την Ελλάδα.

Έτσι, μονάχα εάν εκ θαύματος βρεθούν εθνικοί πόροι, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ίσως η κατασκευή του αεροδρομίου στη Σαμοθράκη προχωρήσει.

Πηγή: www.tovima.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Αχιλλέα Χεκίμογλου στο tovima.gr

Post Tags
Share Post