Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΣΕΤΕ: Επιστολή με αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, με αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Ρέτσος ζήτησε για τις 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις να συνεχιστεί η επιδότηση που ανακοινώθηκε για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο – Μάρτιο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές της χώρας να γίνει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Ρέτσου 

 

Προς τους

Κύριο Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

 

Κοινοποίηση

Κύριο Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας
Κύριο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού
Κύριο Θάνο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής

 

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2022

 

Θέμα: Αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Η επιβάρυνση που η αύξηση του ενεργειακού κόστους προκαλεί στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι τεράστια, πλήττοντας οριζόντια τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση μέτρα που στοχεύουν στον κατά το δυνατόν περιορισμό της ανωτέρω επιβάρυνσης.

Τα μέτρα αυτά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και κρίνονται ιδιαίτερα θετικά, περιορίζονται όμως χρονικά μόνο στο μήνα Ιανουάριο, ενώ είναι -δυστυχώς- βέβαιο πως αποκλιμάκωση των τιμών δεν θα υπάρξει στο προσεχές τουλάχιστον χρονικό διάστημα.

Οι 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις έχουν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της παράτασης των περιοριστικών μέτρων ελάχιστα έσοδα, έσοδα τα οποία καλύπτουν μικρό μόνο μέρος του λειτουργικού τους κόστους.

Είναι, λοιπόν, αντικειμενικά αδύνατο να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις πρόσθετες επιβαρύνσεις που προκαλεί η υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Για τους παραπάνω λόγους καθίσταται αναγκαία η συνέχιση της επιδότησης που ανακοινώθηκε για το μήνα Ιανουάριο και τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές της χώρας μας, για τις οποίες το κόστος θέρμανσης αποτελούσε ήδη και πριν τις πρόσφατες αυξήσεις τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο (επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σχετικού δικτύου), χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλες πηγές, όπως pellet, για τη θέρμανση των εγκαταστάσεών τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας σχετικά και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media