Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει ένα τεράστιο τουριστικό πάρκο στην Ερυθρά Θάλασσα

Ένα τεράστιο τουριστικό πάρκο στην Ερυθρά Θάλασσα, στο οποίο δεν θα ισχύει ο ισλαμικός νόμος, σχεδιάζει να δημιουργήσει η Σαουδική Αραβία, με σκοπό την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων απ’ όλον τον κόσμο, αλλά και την κατά το δυνατό απεξάρτηση αποκλειστικά από τον προσκυνηματικό τουρισμό.

Το πάρκο θα εκτείνεται σε 34.000 τ.χλμ. ανάμεσα στις πόλεις Ουμλούζ και Αλ Βαζ και θα περιλαμβάνει 50 νησιά της Ερυθράς Θάλασσας.

Στόχος του σχεδίου είναι να προσελκύσει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων απ’ όλον τον κόσμο και θα χρηματοδοτηθεί από το κρατικό επενδυτικό του ταμείο. Προβλέπει τη δημιουργία 35.000 θέσεων εργασίας από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα που θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας 15 δισ. ριάλ, ποσό αντίστοιχο των 4 δισ. δολαρίων.

Το τουριστικό πάρκο προκειμένου να προσελκύσει παραθεριστές από όλον τον κόσμο, προβλέπει ειδικό νομικό καθεστώς στην περιοχή που θα είναι «ημιαυτόνομη», ανοικτή σε τουρίστες που δεν θα υποχρεούνται στην έκδοση βίζας ή θα μπορούν να την εκδίδουν ηλεκτρονικά, ενώ δεν θα ισχύει σε αυτή ο ισλαμικός νόμος. Εν ολίγοις δεν θα υπάρχουν οι γνωστοί περιορισμοί του αυστηρού σουνιτικού Ισλάμ, που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ, επιβάλλει ενδυματολογικό κώδικα και διαχωρισμό ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο.

Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο, καθώς έως τώρα ο τουρισμός της Σαουδικής Αραβίας είναι σχεδόν αποκλειστικά προσκυνηματικός και περιορίζεται στους μουσουλμάνους που επισκέπτονται τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα έργα αναμένεται να αρχίσουν σε δύο περίπου χρόνια, ενώ η πρώτη φάση του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και πολυτελών καταλυμάτων καθώς και της διοικητικής και λογιστικής υποδομής, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Πηγή: www.kathimerini.gr