Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Γ. Ρέτσος: Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τη Βρετανία για το 2016

HOTELIERS2

 

Στα προβλήματα που ταλάνισαν φέτος τον τουρισμό, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου:

1. «Η φετινή τουριστική περίοδος αποδείχθηκε περιπετειώδης και επεισοδιακή, είχε πολλά στοιχεία «θρίλερ» για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Στις αρχές του έτους, είχαμε εξαιρετικά μηνύματα και πολύ θετικές προοπτικές, βλέπαμε μπροστά μας μία πραγματικά πολύ καλή χρονιά και οι προσδοκίες μας ήταν δικαιολογημένα υψηλές. Στην πορεία, βέβαια, άλλαξαν πολλά, είχαμε τις γνωστές πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις, τις επιβαρύνσεις του νέου Μνημονίου, το προσφυγικό ζήτημα κ.λπ., με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαστήματα που κυριολεκτικά «τρέχαμε και δεν φθάναμε»!
Μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν, εν μέσω τουριστικής περιόδου, σε πολύ μεγάλες προσφορές και παραχωρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν «ζωντανή» τη ζήτηση για την Ελλάδα και να περιορίσουν τις τάσεις απώλειας κρατήσεων που καταγράψαμε στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου. Επίσης έπρεπε να διαχειριστούν την – πάλι εν μέσω περιόδου – αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% στο 23%, καθώς όπως ξέρετε, ένα σημαντικό μέρος του ξενοδοχειακού πακέτου υπόκειται σε ΦΠΑ εστίασης».

2. «Ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή να διατηρηθεί η ροή των επισκεπτών προς τους ελληνικούς προορισμούς, επιτεύχθηκε, όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία και η χώρα θα δει φέτος αύξηση και στις εθνικές εισπράξεις. Ωστόσο, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η φετινή περίοδος δεν θα έχει τον οικονομικό αντίκτυπο που αρχικά προσδοκούσαν. Οι μεγάλες μειώσεις τιμών, οι απανωτές νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις – ορισμένες δε, με αναδρομική ισχύ – η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στη διαμονή, η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας, το φλέγον ζήτημα των δανείων, όλα αυτά, αφήνουν ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα στους τζίρους και στα οικονομικά τους αποτελέσματα».

3. «Η περίπτωση της ρωσικής αγοράς, παραμένει ένας μεγάλος γρίφος. Η μείωση φέτος ήταν πραγματικά, δραματική – και όχι μόνον προς την Ελλάδα – και σίγουρα έπληξε αρκετούς προορισμούς στη χώρα μας, όπως εν προκειμένω και η Ρόδος και η Κως. Την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει η έναρξη ισχύος των βιομετρικών θεωρήσεων. Η νέα διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα – τουλάχιστον στην αρχική της φάση – και αυτό σημαίνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, την επόμενη περίοδο θα έχουμε και πάλι απώλειες. Η ρωσική αγορά είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό. Περνάει μία δύσκολη φάση, τον τελευταίο χρόνο, αλλά πιστεύω ότι όταν θα αρχίσει ξανά να αντιστρέφεται η κατάσταση, θα πρέπει να είμαστε εκεί, έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

4. «Για το 2016 σε επίπεδο προκρατήσεων τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά από τη Βρετανία. Από άλλες αγορές, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε».

5. «Τα πρόσφατα στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις του Οκτωβρίου, όπου καταγράφεται μία αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τελευταίων μηνών, θα πρέπει να προβληματίσει».

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη