Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Γιάννης Ρέτσος: Θέλουμε τουρίστες που θα ξοδεύουν αρκετά χρήματα και θα μένουν περισσότερες μέρες στην Ελλάδα

«Η δική μας φιλοσοφία και λογική κινείται προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος. Διότι έχουμε φτάσει σε νούμερα που ναι μεν μας χαροποιούν, αλλά την ίδια ώρα μας προβληματίζουν, καθώς το ζητούμενο πλέον είναι να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να έχουμε θετικά αποτελέσματα όχι εφήμερα, αλλά για πολλά ακόμη χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο portal fortunegreece.com, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου:

1. «Στόχος είναι να πουλήσουμε υψηλότερα και να προσεγγίσουμε υψηλότερης αγοραστικής δύναμης τουρίστες, αυξάνοντας παράλληλα το αποτύπωμα του τουρισμού στην κοινωνία. Το ζητούμενο δεν είναι να πανηγυρίζουμε εάν σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατομμυρίων τουριστών, αλλά να δούμε το πώς διαχέεται αυτό το εισόδημα στην ελληνική οικονομία».

2. «Θέλουμε μεγαλύτερη μέση δαπάνη ανά τουρίστα και μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής. Αυτά όμως δεν μπορείς να τα πετύχεις μόνο με τα λόγια, χρειάζεσαι έργα».

3. «Αν το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ακριβό σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αυτό οφείλεται καθαρά στην πολύ υψηλή φορολογία. Το βασικό μας πακέτο είναι 7 με 8 μονάδες περισσότερο φορολογημένο από τον άμεσο ανταγωνισμό. Παράλληλα, σχεδιάζονται νέοι φόροι από 01/01/2018, όπως αυτός της διανυκτέρευσης διαμονής. Έχουμε επίσης οκτώ χρόνια ύφεσης με ένα τραπεζικό σύστημα που δεν ευνοεί τις επιχειρήσεις, με ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί τις επενδύσεις για τη συντήρηση των υφιστάμενων ή τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, οπότε σταδιακά το προϊόν αυτό “γερνάει”. Όταν ανακάμψουν οι αγορές της Τουρκίας και της Βορείου Αφρικής θα φανεί έντονα η διαφορά στις τιμές».

4. «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένα κόσμημα για την πόλη που δημιουργεί προστιθέμενη αξία, υπάρχει το project του Ελληνικού που εφόσον υλοποιηθεί θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Είμαστε σε καλό δρόμο, κατά κύριο λόγο, από τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα».

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο fortunegreece.com.