Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Γ. Ρέτσος: Θα δούμε στο δεύτερο εξάμηνο πράγματα που θα μας εκπλήξουν ευχάριστα αν εξελιχθεί καλά η πανδημία

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 98.9, στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» με τους δημοσιογράφους Φίλιππο Φιλιππακόπουλο και Μαρία Νικόλτσιου.

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

 

– Είναι μία δεύτερη υβριδική χρονιά. Eίμαστε ακόμα μέσα σε πανδημία, υπάρχει όμως μεγάλη προσδοκία, διότι μην ξεχνάτε ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν να λειτουργήσουν από το 2019. Όσοι λειτούργησαν πέρυσι, λειτούργησαν με πάρα πολύ μεγάλες μειώσεις στην τουριστική κίνηση. Ο τουρισμός έχασε περίπου το 80% του εισοδήματός του, οπότε όπως καταλαβαίνετε παρά τη δυσκολία της συνθήκης, υπάρχει προσδοκία και υπάρχει ελπίδα ότι θα ανατραπεί το σκηνικό, το οποίο εξακολουθητικά δεν είναι καλό. Διότι η πανδημία το βλέπετε διεθνώς εξακολουθητικά είναι φουντωμένη και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα γυρίσει προς το καλύτερο.

 

– Ο τουρισμός θα λειτουργήσει σταδιακά μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου. Δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις να μείνουν δεύτερη χρονιά κλειστές. Θεωρώ, αν όχι όλες, η συντριπτική πλειοψηφία θα λειτουργήσει. Αυτό θα συμβεί σταδιακά. Θα αρχίσει να συμβαίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Τα πολλά ξενοδοχεία, γιατί δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι πολλών ειδών οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά τα ξενοδοχεία που είναι η ναυαρχίδα, θα αρχίσουν να λειτουργούν από το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου μέχρι θεωρώ τις 15 ή προς το τέλος, οι τελευταίοι θα έχουν ανοίξει. Και τότε βέβαια ελπίζουμε ότι θα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και οι συνθήκες και ως προς την πορεία των εμβολιασμών και ως προς τα νούμερα της πανδημίας, ούτως ώστε πια στο β’ εξάμηνο, από τον Ιούλιο και μετά, να αρχίσουμε να βλέπουμε ροές σημαντικές.

 

 

– Όταν μιλάω για υβριδική χρονιά, φέτος θα δούμε πιστεύω, το καλό σενάριο, θα δούμε στο δεύτερο εξάμηνο πράγματα που θα μας εκπλήξουν ευχάριστα, αν εξελιχθούν καλά τα της πανδημίας. Είναι τόσο μεγάλη η όρεξη του ανθρώπου να ταξιδέψει, να ξοδέψει, άρα δεν θα είναι η συνθήκη των άλλων ετών, που ήθελε προγραμματισμό, έγκαιρες κρατήσεις και τα λοιπά Το 2020, μέχρι το Δεκέμβριο είχαμε πάρα πολύ καλό καιρό στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό να δούμε το φθινόπωρο φέτος να είναι πάρα πολύ καλό, πολύ καλύτερο από άλλες χρονιές.

 

– Παρ’ ότι η εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι όπως θα θέλαμε, πιστεύω ότι σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη η συνθήκη.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media