Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Γιάννης Ρέτσος: Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού

Στις προτεραιότητες και στους στόχους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφέρθηκε χθες το πρωί ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κλειστή Συνεδρίαση της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος στην ομιλία του ανέφερε:

«Είχαμε θέσει τέσσερις κεντρικούς στόχους για την περίοδο 2017 – 2018. Οι τέσσερις κεντρικοί στόχοι που είχαμε θέσει στην αρχή της περιόδου, υπηρετήθηκαν με βάση τη στρατηγική των πέντε αξιών.

Πρώτος μας στόχος ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Η κατάταξη του στις μεγάλες αγορές και φυσικά το αποτέλεσμα της, η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Για το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016.

Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017).

Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.

Δεύτερος στόχος μας, ήταν η διαρκής, αρμονική και επωφελής, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και φυσικά η εργασιακή και κοινωνική ειρήνη.

Ο ΣΕΤΕ, με την υπογραφή και φέτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διασφάλισε για μία ακόμη χρονιά τη διατήρηση των θεσμικών όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως διαμορφώθηκαν με τις προηγούμενες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Έτσι, δείξαμε στην πράξη, όχι μόνο το ενδιαφέρον μας για τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα, αλλά κυρίως για τη διάθεση και τη στρατηγική μας επιλογή, να συνεργαζόμαστε για το καλό του ελληνικού τουρισμού, για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, προτάσσοντας πάντα την αξία της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ έχει θέσει στους αρμόδιους φορείς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του.

Οι προϋποθέσεις αυτές συνοψίζονται στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Τρίτος στόχος μας ήταν η ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και η ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ που σας ανέφερα και πριν, δείχνουν ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία και φυσικά στην κοινωνία.

Για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.

Στις Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ των εν λόγω προορισμών.

Οι τρεις αυτές Περιφέρειες, έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες παρουσιάζει ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8% , ενώ αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας.

Τέταρτος στόχος ήταν η ενότητα ολόκληρου του τομέα και η σύνθεση όλων των απόψεων.

Μπροστά μου στο ακροατήριο σήμερα, έχω, έχουμε την τιμή να βρίσκονται ιστορικά στελέχη του ΣΕΤΕ, άνθρωποι που οραματίστηκαν, πίστεψαν και δημιούργησαν αυτή τη σπουδαία για τον τόπο κοινή μας ιστορία.

Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε την υπόσχεση, έχουμε την υποχρέωση θα έλεγα, να είμαστε πάντα ενωμένοι.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ επιγραμματικά σε τέσσερις προτεραιότητες που θέσαμε κατά την προηγούμενη περίοδο και που φυσικά αποτελούν στόχους μας για την επόμενη.

Η πρώτη είναι η διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού.

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι δύο αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα κομμάτια και τώρα νομίζω έχει έρθει η ώρα να μπουν στη θέση τους.

Ο πολιτισμός χρειάζεται την υλική υποστήριξη του τουρισμού για να αναπτυχθεί και να μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί και ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί ριζικά και να αποκτήσει νέο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά.

Η πολλαπλασιαστική δύναμη που θα δημιουργηθεί πιστέψτε με θα είναι τεράστια.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση.

Ο τουρισμός είναι ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας.

Ο ΣΕΤΕ λοιπόν έδωσε μεγάλο βάρος στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό.

Ο εκπαιδευτικός πυλώνας του ΙΝΣΕΤΕ, το SETE Training συνεχίζει τη σπουδαία δουλειά που κάνει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Εκπαιδευτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης ενδυναμώνουν τις δεξιότητες, αναπτύσσουν τις ικανότητες των ανθρώπων του τουρισμού.

Η τρίτη είναι η ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης.

Η προσπάθεια μας δηλαδή να εξηγήσουμε, να επικοινωνήσουμε, να εμπεδώσουμε στη κοινωνία τα οφέλη του τουρισμού.

Να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, να ακούσουμε και να μας ακούσουν.

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την καμπάνια που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και φωτίζει δώδεκα υπαρκτά πρόσωπα, δώδεκα επαγγέλματα που επωφελούνται από την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας.

Εργαστήκαμε σκληρά, με το σχεδιασμό και την ενορχήστρωση της Marketing Greece και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν.

Η τέταρτη είναι η αγροδιατροφή και η ευρύτερη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα.

Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τουρισμού και της αγροδιατροφής, οι συνέργειες και η διασύνδεσή τους, προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Η διασύνδεση, όχι μόνο αυξάνει δυνητικά τις ευκαιρίες για εγχώρια παραγωγή, δημιουργία νέων αγορών και ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες για την ανάδειξη προορισμών, μέσω της δημιουργικής παραγωγής, της διάθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της βιωματικής εμπειρίας».

 

Επιπλέον, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε η Ανοικτή Συνεδρίαση της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος στην ομιλία του ανέφερε:

«Θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε να αναπτυχθεί πατώντας γερά τα πόδια του, σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοούσαν ή ευνοούν την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διαρκείς αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, άμεσες και έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις, ασταθές περιβάλλον, μικρές ή μεγάλες κρίσεις όπως για παράδειγμα το προσφυγικό, capital controls, προβληματικός δανεισμός και πολλά, μα πάρα πολλά ακόμα που συνθέτουν το πεδίο μέσα στο οποίο λειτουργήσαμε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να αναπτυχθεί και κόντρα σε αντιλήψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις που τον έβλεπαν υποτιμητικά, με μια ξεπερασμένη λογική παλαιότερων δεκαετιών, ή με ιδεοληπτικές αγκυλώσεις για το ρόλο του σε μια σύγχρονη οικονομία.

Και αυτή η επιτυχία, αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο γεγονός ότι στα οκτώ αυτά χρόνια της κρίσης, τα έσοδα που εισέρρευσαν στη χώρα από τους ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, μιλάμε για άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις, αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

100 δισ. ευρώ!

Αυτή είναι η τεράστια οικονομική διάσταση του τουρισμού.

Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα της κρίσης χωρίς αυτή την οικονομική ανάσα;

Χωρίς τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν;

Τους φόρους και τις εισφορές που πληρώθηκαν;

Τη ρευστότητα που διοχετεύθηκε στην αγορά;

Τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν;

Τη στήριξη που προσφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες;

Νομίζω κανείς μας δεν μπορεί ή δεν θέλει να φανταστεί τι θα γινόταν αν ο τουρισμός είχε μπει και αυτός στη δίνη της κρίσης.

Αν είχε ακολουθήσει την πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, παρά τις ανησυχίες που δικαίως υπήρχαν, κυρίως για το κομμάτι των εσόδων και των επιπτώσεων της υπερφορολόγησης, τα αποτελέσματα και φέτος είναι απολύτως ικανοποιητικά».