Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Γ. Ρέτσος: Πολύ νωρίς για να επηρεάσει η μετάλλαξη «Όμικρον» τη ζήτηση για το επόμενο καλοκαίρι

 

«Η εποχή που προέκυψε το θέμα της μετάλλαξης «Όμικρον» δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση για το επόμενο καλοκαίρι. Είμαστε πάρα πολύ νωρίς».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 FM Parapolitika με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

 

– Τελικά κλείνουμε γύρω στα 10 δισ. έσοδα. Αυτό σημαίνει 3 περίπου δισ. πάνω από αυτό που είχε προϋπολογιστεί και από το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή περίπου συν δύο μονάδες στο ποσοστό ανάπτυξης για το 2021. Άρα λοιπόν δεδομένης της συγκυρίας και των προβλημάτων της πανδημίας τα οποία συνεχίζονται, θετικός είναι ο τελικός απολογισμός.

 

– Eκείνο που έχουμε πει και εξακολουθούμε να το λέμε στον ΣΕΤΕ, είναι ότι λειτουργούμε εξακολουθητικά σε εποχή πανδημίας και αυτό θα συνεχίσει και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για συνεχείς ανατροπές. Ήδη βλέπουμε τη μετάλλαξη Όμικρον να επηρεάζει και να αλλάζει τα δεδομένα. Δεν ξέρουμε πόσο και για πόσο. Αλλά εκείνο που είναι σημαντικό, είναι ότι η ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή. Και να σας πω ότι η εποχή αυτή τη στιγμή που προέκυψε το θέμα της μετάλλαξης, δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση για το επόμενο καλοκαίρι. Είμαστε πάρα πολύ νωρίς. Ο προγραμματισμός συνεχίζεται, δεν αλλάζει κάτι αυτή τη στιγμή. Αν πρόκειται να αλλάξει κάτι, αν και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα αλλάξει, θα το δούμε με την καινούρια χρονιά. Προς το παρόν συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση για τη χώρα μας… Άρα ζήτηση έχει η χώρα και αν τα δεδομένα της πανδημίας εξελιχθούν με το θετικό σενάριο, θα ανακάμψουμε ακόμα περισσότερο το 2022. Τώρα, αν το 2022 μπορούμε να φτάσουμε τα έσοδα του 2019, θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όμως υπό συνθήκες θετικής εξέλιξης, θα μπορούσε ή θα είναι το 2022 ακόμα καλύτερο από το 2021. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει, θα το δούμε.

 

– Μην ξεχνάμε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση αυτή τη στιγμή να ταξιδέψει εκεί που μπορεί να ταξιδέψει. Άρα αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή σε ότι έχει να κάνει με μέτρα περιορισμού που προσωπικά πιστεύω ότι δεν τα έχουμε, δεν φαίνεται δηλαδή αυτό αυτή τη στιγμή στον κοντινό ορίζοντα, τα τριήμερα, τα τετραήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα δούμε πολλές μετακινήσεις Ελλήνων προς την επαρχία και προς δημοφιλείς προορισμούς.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media