Δευτέρα 20 Μαϊου 2024

Γιάννης Ρέτσος: «Πολλά υποσχόμενο το τοπίο στην Αθήνα»

eot161

 

Η επάνοδος ή η «είσοδος» για πρώτη φορά, στην αγορά της Αθήνας, διεθνών ξενοδοχειακών brands, σε συνδυασμό με την επενδυτική δραστηριότητα ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα πολλά υποσχόμενο τοπίο στην Αθήνα, αναφέρει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου:

1. «Αναμφίβολα, την τελευταία διετία, η Αθήνα βιώνει μία σημαντική ανάκαμψη από πλευράς τουριστικών ροών και τουριστικού ενδιαφέροντος, γεγονός που αναθερμαίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον προορισμό. Μετά την πολύ δύσκολη τετραετία 2009 – 2012, λόγω των γνωστών καταστάσεων, οι επιπτώσεις αποτυπώθηκαν και στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης, καθώς περισσότερα από 80 ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, σταμάτησαν τη λειτουργία τους».

2. «Έχουμε επάνοδο ή την είσοδο για πρώτη φορά, στην αγορά της Αθήνας, διεθνών ξενοδοχειακών brands, κινήσεων, που σε συνδυασμό με την επενδυτική δραστηριότητα ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα νέο θετικό και πολλά υποσχόμενο τοπίο στην πρωτεύουσα».

3. «Η Αθήνα είναι προορισμός 12μηνης βάσης. Ο συνδυασμός, από πλευράς προσφοράς, διαφορετικών επιλογών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων και προσδοκιών, είναι το κύριο πλεονέκτημα του προορισμού, το οποίο επιτρέπει την προσέγγιση διαφορετικών κοινών και πελατειακών ομάδων, εποχικά ή θεματικά.

Απαιτείται, όμως, πολύ καλός συντονισμός μεταξύ των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με το marketing, την εικόνα και την εύρυθμη λειτουργία του προορισμού, ούτως ώστε με ολοκληρωμένο σχέδιο και με κοινές δράσεις να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας».

4. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ισχυρή και βιώσιμη επενδυτική δραστηριότητα σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, έλλειψης ρευστότητας, «ομηρείας» επιχειρήσεων λόγω των «κόκκινων» δανείων και ανεπαρκών αναπτυξιακών εργαλείων».

5. «Θεωρώ, όμως, ότι είναι πια καιρός να ξεφύγουμε από τη λογική της καταμέτρησης «κεφαλιών» και να εστιάσουμε την προσοχή μας στους δείκτες που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη χώρα, την οικονομία και την αγορά: τις δαπάνες των επισκεπτών και τα έσοδα που μένουν τελικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το να έχουμε μεγάλες αυξήσεις αφίξεων από επισκέπτες «τελευταίας στιγμής» ή περιορισμένης αγοραστικής δύναμης, επειδή δώσαμε χαμηλές τιμές και προσφορές για να τονώσουμε τη ζήτηση, είναι μία «παγίδα» από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε γρήγορα και αποφασιστικά».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο ethnos.gr και τη δημοσιογράφο Έφη Καραγεώργου