Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Γ. Ρέτσος: Χρειάζεται από όλους σύνεση, επαγγελματισμός και ωριμότητα

Τοποθέτηση του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, στο υπουργείο Υγείας από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (19/05).

 

«Το 2021 είναι ακόμα μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό.

Το 2020, θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος χρόνος του παγκόσμιου και φυσικά του ελληνικού τουρισμού.

Πέρυσι λειτουργήσαμε με προσοχή, αυστηρά πρωτόκολλα και υψηλό επαγγελματισμό από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου. Ήταν μια προσπάθεια με μεγάλη αξία. Μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης. Ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσης, σοβαρότητας, ωριμότητας, προστέθηκε στη μεγάλη υπεραξία του ελληνικού τουρισμού.

Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες έδειξαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τον καλύτερο τους εαυτό. Πρωτοφανή προσαρμοστικότητα και συγκινητική αυταπάρνηση.

Στόχος μας και φέτος είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για επισκέπτες, κατοίκους και εργαζόμενους. Να προστατεύσουμε το brand της Ελλάδας. Να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους επισκεφτούν τη χώρα μας.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε καλά τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα προσέφερε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πόσα θα προσφέρει από εδώ και στο εξής για την ανάκαμψη της χώρας. Θα είμαστε και πάλι οι πρωταγωνιστές της ανάκαμψης.

Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Τυπικά ξεκινήσαμε πριν λίγες ημέρες, όμως δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, είναι μια πολύπλοκη μηχανή που χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει.

Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια χώρα ασφάλειας και φιλοξενίας. Με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται, κάθε πρόβλεψη για το μέλλον αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη. Δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να βάζουμε ποσοτικούς στόχους.

Το υγειονομικό σκέλος θα καθορίσει και την πορεία της τουριστικής σεζόν. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τη δική μας στάση. Χρειάζεται από όλους σύνεση, επαγγελματισμός και ωριμότητα.

Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει και αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο.

Έχουμε γερά θεμέλια, βαθιές ρίζες, αποθέματα δύναμης και γνώσης που μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του, ο κ. Ρέτσος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο:

«Σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά ή η Λέσβος στο σύνολο πέντε, παραμένει χαμηλή η συμμετοχή στους εμβολιασμούς. Κύριε Ρέτσο, θεωρείτε ότι θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική κίνηση και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στα νησιά αυτά;».

 

Γ. ΡΕΤΣΟΣ: «Είδατε ότι τόνισα στην αρχική μου τοποθέτηση, πόσο σημαντική θα είναι στην εξέλιξη της σεζόν και η πορεία των εμβολιασμών, αλλά και η υπεύθυνη στάση όλων μας.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πάρα πολύ καλά – και τα νησιά στα οποία αναφερθήκατε είναι σε περιοχές που το συντριπτικό ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, στο Ιόνιο είναι άνω του 75%, στο Νότιο Αιγαίο φτάνει το 95% – αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές, θα πρέπει η χώρα μας επιδημιολογικά να βαφτεί «πράσινη», να μπει στο πράσινο χρώμα του ECDC. Αυτό μπορεί να γίνει σαφώς μόνο με την πτώση κρουσμάτων.

Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα και νομίζω σε αυτό θα τοποθετηθεί ο Υπουργός, το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί και η συμμετοχή τους στον εμβολιασμό. Αν αυτό δεν γίνει, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, να είναι αρνητική και η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Οπότε θεωρώ ότι θα κρίνουν τα στοιχεία αυτά και πιστεύω, η δική μου πεποίθηση είναι ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο, θα το κάνουν σε μεγάλο ποσοστό. Μένει να το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media