Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Γ. Ρέτσος: «Έκρηξη» στις πληρότητες των ξενοδοχείων

«Φέτος έχουμε εκρηκτικές πληρότητες στα ξενοδοχεία, με ερωτηματικό για τα έσοδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Επιπλέον, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι εξαιτίας των υψηλών εκπτώσεων στις προκρατήσεις (early bookings), πολλά ξενοδοχεία της χώρας είχαν ήδη ξεπεράσει το 50% της πληρότητάς τους έως το τέλος Μαρτίου με αυτές τις τιμές. Αυτό σημαίνει, ότι τελικά «τα έσοδα μπορεί να μην ανταποκρίνονται στη ζήτηση», φαινόμενο που αναμένεται να παρατηρηθεί στα παραθεριστικά ξενοδοχεία.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι έσπευσαν να υπογράψουν «αμυντικά» συμβόλαια για το 2017, προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις και μπόνους στους tour operators.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τη δυναμική της φετινής χρονιάς, στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας υπάρχει ανασφάλεια και για το 2018, καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή είναι ρευστό και εκρηκτικό, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι αρνητικές για την Ελλάδα, ενώ η εκκρεμότητα για την εφαρμογή (εγκύκλιος) του φόρου διαμονής που αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που περιπλέκει την υπογραφή των συμβολαίων με τους tour operators.

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε, περιμένουμε 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες από το 2016.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ρέτσος δήλωσε ότι αυτό έχει γίνει «μόνο στα λόγια», εξηγώντας ότι για να διευρυνθεί η σεζόν ενός προορισμού «θα πρέπει να λειτουργήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και να συμφωνήσει η τοπική κοινωνία».

Αναφερόμενος τέλος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΤΕ, ο κ. Ρέτσος, εστίασε στην εξωστρέφεια και το άνοιγμα του Συνδέσμου στην κοινωνία και τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και στην κατοχύρωση των κεκτημένων, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece. Για το πρώτο δήλωσε ότι θα διευρύνει τα προγράμματα κατάρτισης, ενώ για τη δεύτερη να ισχυροποιηθεί και να γίνει βιώσιμη, με απώτερο στόχο τη συνεργασία της με το δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, σημείωσε πως πρόθεσή του είναι να αξιοποιηθούν ισχυρές προσωπικότητες που θα αναδειχθούν στο νέο Δ.Σ. του ΣΕΤΕ,  οι οποίοι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην καθημερινή λειτουργία του Συνδέσμου.

 

Πηγές: www.tovima.gr, www.euro2day.gr