Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Γ. Ρέτσος: «Η εφαρμογή των νόμων είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους»

Ο Δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο

Οι έλεγχοι στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών πρέπει να είναι καλά και έγκαιρα σχεδιασμένοι και όχι να γίνονται περιστασιακά, στις ίδιες περιοχές, από μία “χούφτα” ελεγκτών, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο portal atlantea.news της Σαντορίνης.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου:

1. «Η απόφαση για το αν ένας προορισμός έχει φτάσει στα όρια της φέρουσας ικανότητάς του, πρέπει να προκύψει μέσα από διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τη μελέτη των αντικειμενικών παραμέτρων. Με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία, τη διατήρηση του χαρακτήρα του προορισμού, την οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων και τις επιπτώσεις στο τοπικό κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Η Σαντορίνη είναι μια περίπτωση, η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι το νησί αποτελεί ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και brand παγκόσμιας εμβέλειας. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ένας προορισμός κινδυνεύει να γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας του».

2. «Η εφαρμογή των νόμων είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους. Το υπογραμμίζουμε και το θέτουμε στους αρμόδιους, διαρκώς και σε όλους τους τόνους. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι καλά και έγκαιρα σχεδιασμένοι, συστηματικοί και να καλύπτουν όλους τους κλάδους και όλη την αγορά. Το να γίνονται περιστασιακά, στις ίδιες περιοχές, από μία χούφτα ελεγκτών και μόνο σε δύο – τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, αυτό είναι παθογένεια του συστήματος, δεν είναι σοβαρή στρατηγική ελεγκτικού μηχανισμού».

3. «Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε κάθε λύση που θα βελτιώσει τη διαχείριση των αφίξεων κρουαζιέρας στη Σαντορίνη. Η ηλεκτρονική διαδικασία θα ενισχύσει και τις προσπάθειες διαχείρισης της φέρουσας ικανότητας του νησιού. Επιπλέον, θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και θα καλυτερεύσει το σύνολο της εμπειρίας των επισκεπτών. Στον ΣΕΤΕ έχουμε ως μέλη εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας και δεν σας κρύβω ότι βλέπουμε πως υπάρχει και από τις εταιρείες μια κινητικότητα όσον αφορά στην αλλαγή του berth allocation, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και των δικών τους προσφερόμενων υπηρεσιών».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο atlantea.news