Oι κρατήσεις από τις βασικές αγορές κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς, στα έσοδα παρατηρούμε ανοδικές τάσεις, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως θα πρέπει να βελτιωθούν η μέση παραμονή των επισκεπτών και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.
Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου
1. «Ο φόρος διαμονής είναι ένα εισπρακτικό μέτρο, χωρίς ανταποδοτικότητα για τον ελληνικό τουρισμό, το οποίο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ο ΣΕΤΕ προσπάθησε να πείσει τα αρμόδια όργανα για τη μη επιβολή του. Κατέθεσε, ακόμη και εναλλακτικά σενάρια για την αποφυγή, έστω, της εφαρμογής του καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Το μέτρο δεν επηρεάζει μόνο τα νησιά αλλά ολόκληρη τη χώρα. Μπορεί σε μεγάλες τουριστικές περιοχές τους μήνες αιχμής, Ιουλίου – Αυγούστου, να μην έχει τεράστια επίπτωση, ωστόσο, όλη την υπόλοιπη χρονιά, η ποσοστιαία επιβάρυνση σε μια μέση ξενοδοχειακή μονάδα ή επιχείρηση ενοικιαζόμενου δωματίου είναι 6%».
2. «Το ελληνικό τουριστικό πακέτο είναι υπερφολογημένο. Οι συντελεστές ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και μεταφορά επιβατών είναι υψηλότεροι κατά 7 με 8 μονάδες σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, ο οποίος είναι κατά βάση μια εξαγωγική δραστηριότητα».
3. «Oι κρατήσεις από τις βασικές μας αγορές κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις παρά τις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις, έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να παράσχουν ποιοτικές υπηρεσίες στα εκατομμύρια των τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο διακοπών.
Σε ότι αφορά τα έσοδα, παρατηρούμε ανοδικές, τάσεις, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος μας είναι τα τουριστικά έσοδα να κινηθούν με υψηλότερους ρυθμούς αύξησης και τα οφέλη να διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθούν και οι επιδόσεις άλλων δύο βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού. Η μέση παραμονή των επισκεπτών και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο dimokratiki.gr.