Κυριακή 28 Μαϊου 2023

Πως θα ανακτήσει η Αθήνα τη χαμένη της αίγλη

GNTO5

Όπως επισημαίνουν φορείς του τουρισμού υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις για να ανακτήσει η Αθήνα τη χαμένη της αίγλη: αξιοθέατα που «μαγνητίζουν» το τουριστικό ενδιαφέρον και υποδομές. Η Αθήνα πληροί την πρώτη, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την καλύτερη διαχείριση των αρχαιολογικών της χώρων και μουσείων. Στο ζήτημα, όμως, των υποδομών η πρωτεύουσα χάνει το στοίχημα.
Η δυναμική επανατοποθέτηση της Αθήνας στις αγορές πρέπει να συνοδευτεί από νέες προτάσεις προς τον επισκέπτη, προϊόντα και ιδέες. Αναγκαίο, όπως σημειώνουν και οι ξενοδόχοι, εξακολουθεί να παραμένει και το γενικότερο “νοικοκύρεμα” της πρωτεύουσας. Τα παραπάνω ερμηνεύονται σε έξι βασικά βήματα:

1. Αναμόρφωση των ξενοδοχειακών υποδομών: Το γεγονός ότι ξενοδοχεία επαναλειτουργούν πάλι στην Αθήνα (Grecotel Pallas Athena στην πλ. Κοτζιά και το King George στο Σύνταγμα) αποτιμάται θετικά. Η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια, η εκμίσθωση του κτηρίου που στέγαζε παλιότερα το υπουργείο Παιδείας από τον όμιλο Electra Hotels & Resorts και το άνοιγμα του Athens Imperial στην πλ. Καραϊσκάκη, εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή της εικόνας της πόλης.

2. Η σταθεροποίηση του κλίματος ασφάλειας, το οποίο, πάντως, ήδη από πέρυσι έχει επιστρέψει σε σημαντικό βαθμό στην Αθήνα και, όπως λένε οι ξενοδόχοι του κέντρου, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των πληροτήτων.

3. Καθαριότητα: Ουκ ολίγες φορές οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχουν καλέσει τους φορείς της αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διατήρηση της καθαριότητας των δημόσιων χώρων.

4. Ανοιχτά καταστήματα: Για να ενισχυθεί περαιτέρω το city break, το οποίο δεν βασίζεται σε all – inclusive υπηρεσίες, είναι απαραίτητο οι τουρίστες να μπορούν να βρουν όλες τις υπηρεσίες που επιθυμούν ανοιχτές, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι δυνατότητες αγορών στα εμπορικά καταστήματα.

5. Συνεδριακό κέντρο: Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα. Η οργάνωση συνεδρίων έχει αποδειχτεί «σωτήρια» για τους τζίρους των επιχειρήσεων σε περιόδους μειωμένης τουριστικής ζήτησης.

6. Ωράριο μουσείων: Στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη όλα τα μεγάλα μουσεία λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα. Στην Αθήνα το διευρυμένο ωράριο των μουσείων βρίσκεται σε ισχύ μόνο το καλοκαίρι.

Πηγή: www.capital.gr

Ολόκληρο το άρθρο της Βίκυς Κουρλιμπίνη:
http://www.capital.gr/News.asp?id=2082970

Post Tags
Share Post