Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας

GREECE18

 

Πτωτική εμφανίζεται η πορεία της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχεία της Αττικής τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση αφορά κυρίως στη μέση πληρότητα καταλυμάτων κατά -3,8% το Σεπτέμβριο, ο οποίος ακολούθησε έναν μάλλον καθηλωμένο στα ίδια επίπεδα Αύγουστο (0,6%), κατά -6,1% τον Οκτώβριο και κατά -4.6% το Νοέμβριο, ενώ οι τιμές διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η διακύμανση της μέσης πληρότητας του πρώτου 11μήνου του 2015 (Ιανουάριος – Νοέμβριος) στην Αθήνα, δεν ξεπέρασε το +3,7%.

Η εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 23% των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην αντίστοιχη περίοδο, δεν αντιστοιχεί σε ανάλογη αύξηση σε πληρότητες για τις ξενοδοχειακές μονάδες: «Είναι απολύτως οφθαλμοφανές πλέον πως οι ανησυχίες των ξενοδόχων της Αθήνας επιβεβαιώθηκαν. Αν ορθώς ομιλούμε για αφίξεις επισκεπτών στο Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας πού άραγε αυτοί διαμένουν;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός, κρούοντας έτσι γι’ άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά παραξενοδοχία, παράνομα καταλύματα και διαφεύγοντα έσοδα για την οικονομία. Παράλληλα τόνισε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ νόμιμης και παράνομης λειτουργίας τουριστικού καταλύματος -εν μέσω παρατεταμένης και γενικευμένης οικονομικής κρίσης και φοροεπιδρομής.

Ο κ. Βασιλικός, επικαλέσθηκε τα πρόσφατα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τη παραξενοδοχία και αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 8.000 ακίνητα που λειτουργούν πλέον παράνομα στην Αθήνα, ενίοτε με την πρόφαση της λεγόμενης «sharing economy / οικονομίας διαμοιρασμού», αλλά και στη μεγάλη απόκλιση σε έσοδα, υποχρεώσεις, λειτουργικά και φορολογία μεταξύ εκείνων που λειτουργούν νομίμως και εκείνων που παρανομούν.