Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Πτώχευσε η Thomas Cook – 600.000 τουρίστες αποκλεισμένοι σε πολλές χώρες

Χρεοκοπία κήρυξε τα ξημερώματα ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator στον κόσμο, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του.

Η εξέλιξη αφήνει αποκλεισμένους 600.000 τουρίστες σε όλον τον κόσμο, ενώ 22.000 υπάλληλοι παγκοσμίως, μένουν χωρίς δουλειά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάρισή της.

Την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ και άλλων χωρών, αναμένεται να «αγγίξει» η κατάρρευση του παγκόσμιου κολοσσού διοργάνωσης ταξιδιών Thomas Cook.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ετοιμάσει επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου κανείς από τους ταξιδιώτες να μην μείνει εγκλωβισμένος σε ξένη χώρα, όπως ακριβώς έκανε και μετά την κατάρρευση της Monarch Airlines.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Η Thomas Cook δήλωσε την Παρασκευή ότι χρειάζεται 200 εκατομμύρια λίρες από ιδιώτες επενδυτές και βρίσκεται προ του φάσματος της κατάρρευσης εάν δεν παρέμβει η βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο η κρατική παρέμβαση ήταν απίθανη λόγω ανησυχιών για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του πασίγνωστου διοργανωτή ταξιδίων, όπως ανέφεραν χθες οι Times, αφήνοντας έτσι την εταιρεία στο χείλος της κατάρρευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για τη διάσωση του ταξιδιωτικού πρακτορείου αποτύχουν και επιδίωξε να καθησυχάσει τους παραθεριστές ότι δεν θα αποκλειστούν σε ξένες χώρες.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και ελπίζω πως η Thomas Cook μπορεί να συνεχίσει, όμως σε κάθε περίπτωση, όπως θα αναμένατε, έχουμε εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, στο χειρότερο σενάριο, μπορούμε να στηρίξουμε όλους όσοι ενδεχομένως, σε άλλη περίπτωση, αποκλείονταν σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο κ. Ράαμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 50.000 Βρετανοί τουρίστες βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα, λόγω της κατάρρευσης του Thomas Cook.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ, μόλις πριν λίγη ώρα, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η κυβέρνηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και βλέποντας τη μεγάλη πιθανότητα κατάρρευσης της Thomas Cook, σε συνεννόηση με τη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, την CAA, άρχισε να προετοιμάζει την ομαλή αναχώρηση των Βρετανών τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, με πτήσεις που θα εκτελεστούν από άλλες αεροπορικές εταιρείες (η Thomas Cook έχει δική της εταιρεία για charter πτήσεις), στις ημέρες και ώρες που ήταν προγραμματισμένες οι αναχωρήσεις των Βρετανών τουριστών, αυτοί θα μεταφερθούν πίσω στην πατρίδα τους με δαπάνη της CAA, η οποία και θα καλύψει τη διαμονή τους στην Ελλάδα για τις ημέρες των διακοπών τους που υπολείπονται, από τη στιγμή της κήρυξης χρεοκοπίας και μετά.

Σε ό,τι αφορά όμως τις ζημίες που θα προκύψουν για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και μάλιστα πολλών περιοχών, αυτές αναμφισβήτητα θα είναι μεγάλες καθώς ακόμη και για τουρίστες που ήρθαν, στην Ελλάδα με την Thomas Cook, ακόμη και στην αρχή της σεζόν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είχαν εκκαθαριστεί οι οφειλές προς αυτές με δεδομένα μάλιστα τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που είχε ο βρετανικός τουριστικός κολοσσός.

Επίσης, η ζημία για τις ελληνικές εταιρείες θα μεγεθυνθεί με δεδομένο ότι η σεζόν, δεν έχει κλείσει για πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως για παράδειγμα την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω που δέχονται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών.

«Όλο αυτό που έχει γίνει επηρεάζει την Ελλάδα σε τεράστιο βαθμό. Είναι πρωτόγνωρο να καταρρέει ένας κολοσσός όπως η Thomas Cook. Είναι πολλά τα χρωστούμενα, αλλά αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν πληρώσει κι ας μην μας έχει πληρώσει η Thomas Cook. Έχουν χαθεί πολλά χρήματα, γιατί οι πληρωμές γίνονταν συνήθως μετά από 2 – 3 μήνες, οπότε το μεγάλο κομμάτι του καλοκαιριού έχει χαθεί. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε, είναι να πιέσουμε το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να μην πληρώσουμε τουλάχιστον το ΦΠΑ, από ποσά που δεν έχουμε εισπράξει. Στείλαμε επίσης ένα υπόμνημα στους ξενοδόχους, ώστε να δείξουν ψυχραιμία και σεβασμό στους διαμένοντες και να μην τους αφήσουμε να περιμένουν για ώρες στα αεροδρόμια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

 

Πηγή: www.newmoney.gr, www.economytoday.sigmalive.com, www.grtimes.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post