Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2021

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις μεγάλων ξενοδόχων και tour operators, αλλά και κορυφαίων παραγόντων του κλάδου για την επόμενη χρονιά βλέπουν τη συνολική δραστηριότητα να ανακάμπτει στα επίπεδα του 50% του 2019 από το 20% του 2019 που πέτυχε η χώρα φέτος, εφόσον δεν σημειωθεί σοβαρή υποτροπή στην πανδημία και δεν υπάρξει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προοπτικών για το επόμενο έτος, αλλά και των προαπαιτούμενων γι’ αυτές, αποτελεί ίσως η περίπτωση των ξενοδοχείων του ομίλου Sani/ikos, ο οποίος έχει ήδη πουλήσει το 22% των διανυκτερεύσεων του επόμενου έτους για τις εννέα μονάδες του από τώρα.

Και αυτό, την ώρα που την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει πανδημία, οι αντίστοιχες πωλήσεις δεν ξεπερνούσαν το 8% – 9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν όσους ακύρωσαν φέτος τις διακοπές τους και έλαβαν voucher, αλλά νέες πωλήσεις και re-bookings.

Ο εν λόγω όμιλος, αποδίδει την εικόνα αυτή αφενός στην πολιτική του να τεστάρει με δικά του έξοδα σε δύο φάσεις όλους τους πελάτες του και αφετέρου στα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας που εφάρμοσε.

Σε συνδυασμό με το ισχυρό brand, αλλά και τα απευθείας κανάλια πωλήσεων που έχει εδραιώσει, εξασφάλισε πληρότητα της τάξης του 85% με 90% για τα τρία από τα εννέα ξενοδοχεία του που λειτούργησε φέτος στην Ελλάδα.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις, δεδομένης πάντοτε της συγκυρίας, για τα ξενοδοχεία που λειτούργησε, αναφέρουν και κύκλοι της διοίκησης της Grecotel, σημειώνοντας πως αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις διαπιστώνουν ισχυρή ζήτηση για το επόμενο έτος.

Προσθέτουν δε ότι με βάση τις επαφές που έχουν και με μεγάλους tour operators με τους οποίους συνεργάζονται, την προοπτική ύπαρξης εμβολίου και τις ενδείξεις πως η σεζόν το επόμενο έτος θα περιλαμβάνει τον Ιούνιο αν όχι και το Μάιο, εκτιμούν πως κατά το 2021 μπορεί να ανακτήσουν από το 60% έως 70% των διανυκτερεύσεων του 2019.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, σημειώνει πως «αν και είναι δύσκολο επί του παρόντος να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής πρόβλεψη και μόνον διαισθητικά μπορεί κανείς να προσεγγίσει τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, φαίνεται πως υπό προϋποθέσεις το 2021 μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στο 50% της δραστηριότητας του 2019».

Στην εκτίμησή του αυτή καταλήγει με βάση τα τρέχοντα δεδομένα που δείχνουν πως το πρώτο τρίμηνο θα είναι κατά βάση και πάλι ένα χαμένο τρίμηνο αλλά και ότι, εφόσον υπάρξει εμβόλιο, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά θα αρχίσει να ανακάμπτει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές αγορές της Ελλάδας, τονώνοντας την τουριστική κίνηση.

Επιπλέον, προσθέτει, τα τρέχοντα στοιχεία από τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές δείχνουν πως αυτές προγραμματίζουν να αξιοποιήσουν στο επόμενο έτος περίπου το 60% της δυναμικότητάς τους από πολύ χαμηλότερα επίπεδα φέτος.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media