Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Προσβάσιμη σε ΑμεΑ η Ακρόπολη της Λίνδου

Στις διαδικασίες εγκατάστασης ανελκυστήρα πλαγιάς και στη διαμόρφωση διαδρομών που θα καταστήσουν την Ακρόπολη της Λίνδου λειτουργικά προσβάσιμη σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παρέμβαση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου για έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους.

Στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του επισκέπτη, αλλά και στην ενθάρρυνση διευκόλυνσης της συμμετοχής των ΑμεΑ στην πολιτιστική διαδικασία.

 

 

Σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεδομένης και της γεωφυσικής μορφολογίας του τοπίου, ως μόνη λύση πρόσβασης για τα ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου προκρίθηκε η εγκατάσταση ενός σύγχρονου ανελκυστήρα που θα χωροθετηθεί στη νοτιοανατολική πλευρά του βράχου.

Για όσο διάστημα διήρκεσαν τα αναστηλωτικά έργα (1988 – 2015) γινόταν από το ίδιο σημείο η ανέλκυση υλικών και εργαλείων στο εργοτάξιο.

Ο επισκέπτης θα περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο μέσα από ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, με στάσεις σχεδόν σε όλα τα μνημεία, ενώ εξετάζεται και η κατασκευή δεύτερου αναβατορίου εντός του χώρου, που να οδηγεί από το επίπεδο της Στοάς στο επίπεδο των Προπυλαίων και στο ναό.

Θα ακολουθήσει η εκπόνηση βραχομηχανικής μελέτης για τη στερέωση του βράχου και μελέτης γεωστατικής επάρκειας για την ανάρτηση και παραλαβή των φορτίων, πάντα με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στο βράχο, αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Τα παράπλευρα οφέλη από την κατασκευή του αναβατορίου πλαγιάς σχετίζονται με τη διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου που περιλαμβάνει την επισκευή και συντήρηση του μονοπατιού μήκους 650 μ. που διέρχεται των Βουκοπίων και καταλήγει στη θέση όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η βάση του ανελκυστήρα.

Τα έργα διαμόρφωσης θα επιτρέψουν τη δημιουργία μικρού χώρου αναψυχής με ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος, με πρόβλεψη για την κατασκευή λιθόκτιστων χαμηλών τοιχίων και καθιστικών, όπως και τοποθέτηση ήπιου φωτισμού.

Τα έργα περιλαμβάνουν, επίσης, τη συντήρηση και σήμανση των αρχαίων βραχογραφιών, που βρίσκονται κοντά στη βάση του ανελκυστήρα και στη δημιουργία μονοπατιού προς τη Σπηλιώτισσα, για πρόσβαση στις σπηλιές που είχαν λατρευτική χρήση τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τα χριστιανικά χρόνια.