Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών

Από τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνέχεια κοινού δελτίου τύπου, της 9ης Δεκεμβρίου 2021, εκφράζεται η βούληση της Κυβέρνησης για την ανάδειξη – αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, της ιαματικής πηγής και των κτιριακών εγκαταστάσεών της, μέσα και από τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του συνολικού έργου, ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νέα κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, σήμερα, τέσσερις μήνες αργότερα, η πρόοδος είναι σημαντική, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, καλού και μεθοδικού σχεδιασμού.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπλασης της ιστορικής περιοχής των Θερμοπυλών που καταβάλλεται από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, έχει εκπονηθεί μία σειρά μελετών που αφορούν στην ανάδειξη του ίδιου του πεδίου της μάχης – συμπεριλαμβάνοντας τα αρχαία και σύγχρονα μνημεία – και στην αναβάθμιση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, με σκοπό την παροχή εμπλουτισμένης και καθολικής πληροφορίας στον επισκέπτη για το χώρο και την ιστορία του.

Η πρόταση ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου κινείται προς δύο κατευθύνσεις:

1ον. Χώρος Θερμοπυλών: Έχει εγκριθεί, στις 16 Μαρτίου 2022, μετά από αρκετές τροποποιήσεις και κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ, η «Μελέτη Βελτιωτικών Παρεμβάσεων Ήπιας Ανάπλασης – Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών». Με τη μελέτη αυτή επιχειρείται ο ανασχεδιασμός του χώρου, όπου και όσο είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν διαδρομές για τη διακίνηση των επισκεπτών στο χώρο, με παράλληλη μέριμνα για κατάλληλη φύτευση και φωτισμό, στοχεύοντας στη διακριτική ανάδειξη της ιστορικής τοπογραφίας της περιοχής και στην κατανόηση από τον επισκέπτη της αρχαίας εικόνας του τόπου, η οποία είναι σήμερα κατά πολύ μετασχηματισμένη.

Ο προϋπολογισμός όλου του έργου υπολογίζεται σε 1.650.000 ευρώ.

2ον. Τείχος Φωκέων: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας εκπόνησε αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την αποκατάσταση και στερέωση του τείχους των Φωκέων, που αποτελεί το μοναδικό ορατό αρχαίο μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2021. Έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ και προγραμματίζεται, αρχές Μαϊου 2022, να εξεταστούν από το ΚΑΣ.

Το έργο για την αποκατάσταση του τείχους περιλαμβάνει και τον ανασκαφικό καθαρισμό του. Παράλληλα με την ανασκαφή θα πραγματοποιείται η αναστήλωση, με ανάταξη του παρακείμενου υλικού.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στις 700.000 ευρώ.

3ον. Μελέτες αναβάθμισης ΚΙΕΘ: Πριν λίγες ημέρες, κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας μελέτη που εκπονήθηκε από το Δήμο Λαμιέων για την κτιριακή αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της εκθεσιακής υποδομής του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, η αρχική κατασκευή του οποίου πραγματοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια.

Η εν λόγω μελέτη προβλέπει αφενός εργασίες αναδόμησης του χώρου, τόσο στο εξωτερικό κέλυφος, όσο και εσωτερικά (προϋπολογισμού 811.000 ευρώ) και αφετέρου την ενσωμάτωση πολλαπλών και πολυποίκιλων τρόπων μετάδοσης της πληροφορίας, κυρίως μέσω ψηφιακών μεθόδων, που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και μεγάλου εύρους ομάδες επισκεπτών, τόσο ηλικιακά όσο και μορφωτικού επιπέδου (προϋπολογισμού 606.784 ευρώ).

Στο δεύτερο σκέλος της ανωτέρω μελέτης, στο μουσειολογικό, περιλαμβάνεται, εκτός από το εποπτικό υλικό και η κατασκευή μίας αρχαιολογικής έκθεσης, όπου προβλέπεται να εκτεθούν αντικείμενα από την ανασκαφή του Σ. Μαρινάτου στις Θερμοπύλες.

Κάποια από αυτά εκτίθενται σε ειδική προθήκη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα υπόλοιπα φυλάσσονται στις αποθήκες του ΕΑΜ.

Είναι σημαντικό οι αρχαιότητες να εκτεθούν στο ανακαινισμένο ΚΙΕΘ, κοντά στο φυσικό χώρο εύρεσής τους, το λόφο του Κολωνού.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι σε διαδικασίας εύρεσης – από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού – πρόσθετων πόρων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η συνολική πρόταση για την αστική ανάπλαση της περιοχής, από το Υπουργείο και το Δήμο Λαμιέων, διακριτά και συνδυαστικά, συνολικού ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, κατατίθεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, μέσα στον Απρίλιο.

Παράλληλα, συνεπικουρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση του περιουσιακού του στοιχείου στην περιοχή (ιαματική πηγή, έκταση γης με κτιριακές εγκαταστάσεις).

Συγκεκριμένα, το ακίνητο κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, συνολικής επιφανείας 940 στρεμμάτων, έχει αξιοποιήσιμη – εμπορικά – έκταση περίπου 115 στρέμματα.

Εντός του προς αξιοποίηση τμήματος βρίσκονται δύο ξενοδοχεία και κοντά στο όριο της προς αξιοποίηση έκτασης βρίσκεται το υδροθεραπευτήριο.

Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δασικού και αρχαιολογικού χαρακτηρισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η οποία έχει ολοκληρωθεί μετά και από συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προβλέπεται η χρήση Τουρισμού – Αναψυχής, εστιασμένη στην αξιοποίηση θεραπευτικού τουρισμού – τουρισμού ευεξίας – ιστορικού τουρισμού.

Η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εγκρίθηκαν, από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔ), στις 9 Δεκεμβρίου 2021.

Η ΣΜΠΕ έχει υποβληθεί για διαβούλευση στην ΔΙΠΑ, στις 14 Ιανουαρίου 2022, η οποία έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο πληρότητας.

Η διαβούλευση θα ξεκινήσει εντός Απριλίου.

Η ολοκλήρωσή της αναμένεται τέλος Ιουλίου του 2022.

Η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΚΣΔ προβλέπεται το Σεπτέμβριο του 2022 και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2022. Το pre-marketing έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media