Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Προχωρά το σχέδιο δημιουργίας νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Δήλο

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου πραγματοποίησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος του International Foundation for Greece (IFG) Ασπασία Λεβέντη, συνοδευόμενες από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Σκοπός της αυτοψίας ήταν να συζητηθούν επί τόπου οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση και την υλοποίηση του σχεδίου «Δήλος: Ανοιχτό Μουσείο», όπως έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τη συνεργασία και την υποστήριξη του IFG, το οποίο από το 2014 είχε εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέου μουσείου στη Δήλο.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη:

«Η Δήλος είναι ένας από τους εμβληματικότερους αρχαιολογικούς μας χώρους, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας, αλλά και χιλιάδων τουριστών ετησίως. Η εικόνα, ωστόσο, του χώρου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, παρά τα όποια έργα υποδομής έγιναν τα τελευταία χρόνια, δεν είναι αυτή που αρμόζει σε έναν αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας εμβέλειας. Δρομολογούμε την αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, καθώς τα αρχαία ερείπια αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Αλλά και τα κινητά μνημεία και το πού και το πώς θα εκτίθενται, θα συντηρούνται, θα αποθηκεύονται, αποτελούν μέρος αυτής της ολότητας. Οι όποιες σύγχρονες κατασκευές είναι απαραίτητες, πρέπει να αφομοιώνονται στο χώρο, να σχεδιαστούν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο το μηδενικό τους αποτύπωμα. Για το λόγο αυτό δρομολογήσαμε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης του συνόλου του μνημειακού αποθέματος του νησιού, με τη δημιουργία μουσειακών υποδομών, που θα περιλαμβάνουν εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες, εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των εργαζομένων στο νησί, χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τη Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το στρατηγικό αυτό σχέδιο, όπως και οι μελέτες για τη δημιουργία των νέων μουσειακών υποδομών, θα εκπονηθούν με τη χορηγία του International Foundation for Greece».

Η Ασπασία Λεβέντη με την ολοκλήρωση της αυτοψίας δήλωσε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι το μείζον πολιτιστικό όραμα του International Foundation for Greece (IFG) αναφορικά με την ανάληψη της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Δήλου, μετά από πολυετείς προσπάθειες, βαίνει προς υλοποίηση. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δήλο μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των ιδρυτών του IFG αποτελεί επισφράγισμα και εφαλτήριο των ενεργειών μας, ώστε να μπορέσουμε σύντομα να εγκαινιάσουμε ένα μουσείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα μουσείο σύγχρονο και βιοκλιματικό, ενταγμένο στο περιβάλλον και αντάξιο της ιστορίας και της αίγλης του ιερού αυτού νησιού, που αποτελεί το μεγαλύτερο νησιωτικό αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο και μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων εφαρμόζει στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου ένα σχέδιο διαχείρισης, που περιλαμβάνει τη συντήρηση και αναβάθμιση όλων των σύγχρονων υποδομών (μουσείο, αποθήκες, δίκτυα, οικίες προσωπικού, εγκαταστάσεις κοινού), τη συντήρηση και στερέωση των αρχαίων καταλοίπων, την αναστήλωση εμβληματικών μνημείων, η ολοκλήρωση των οποίων θα αναβαθμίσει τη συνολική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου.

Το 2019, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ – ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020 και βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Δήλος – ανοιχτό Μουσείο: Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο», με προϋπολογισμό 4.520.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την α’ φάση της αναστήλωσης του ναού του Απόλλωνα, τη διαμόρφωση του αρχαίου τεμένους, την αναστήλωση της Παλαίστρας του Γρανίτη, τη συντήρηση της Οικίας του Διαδούμενου και της Οικίας της Λίμνης, τη δημιουργία νέων διαδρομών στο χώρο, τη συντήρηση των οικίσκων προσωπικού, καθώς και αναβάθμιση του κελύφους του Μουσείου, το οποίο για το λόγο αυτό παραμένει κλειστό.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media