Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι παρά το νέο ρεκόρ στις αφίξεις

EOT103

Επιφυλακτικοί για την πορεία του τουρισμού το 2016 εξακολουθούν να είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς παρά το γεγονός πως ο στόχος για 26 εκατ. αφίξεις φέτος φαίνεται τελικά να επιτυγχάνεται, η πραγματικότητα «πίσω από τις γραμμές» είναι διαφορετική.

Έτσι, μπορεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό το πρώτο οκτάμηνο να έφτασε το 6,3%, όμως αν εξαιρεθεί η Αθήνα, το αεροδρόμιο της οποίας παρουσίασε άνοδο 26%, στα υπόλοιπα αεροδρόμια η αύξηση ήταν συνολικά μόλις 1%.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο «δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς», αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα η αύξηση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα (κλείσιμο τραπεζών, capital controls και εκλογές για δεύτερη φορά μέσα στο 2015).

Το μεταναστευτικό, η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από τον Οκτώβριο στο 13%, που συνοδεύεται από μείωση των εκπτώσεων ΦΠΑ στα νησιά, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στη Μεσόγειο αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο να καθορίσουν την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Όπως σημειώνει, το 2016 δείχνει πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει δυναμική, όμως οι προβληματισμοί παραμένουν.

Πιο συγκεκριμένα, είναι αβέβαιο πόσο θα χάσουν σε ανταγωνιστικότητα οι ελληνικοί προορισμοί μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, αλλά και το εάν οι επιχειρήσεις που θα απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα λειτουργικά έξοδα. Ήδη στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τους tour operators του εξωτερικού για την επόμενη χρονιά παρατηρείται αύξηση 5%, λόγω του αυξημένου ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών τα τελευταία τρία χρόνια, από τις 500 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, μόνο οι 50 είναι κερδοφόρες.

Πηγή: www.capital.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Βασιλικής Κουρλιμπίνη στο capital.gr