Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Προαστιακός σιδηρόδρομος: Πειραιάς – αεροδρόμιο σε μία ώρα

Πραγματικότητα γίνεται από τον επόμενο μήνα η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς με την παράδοση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα – Πειραιάς, το μεγάλο λιμάνι της χώρας μετατρέπεται σε αφετηρία του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σε πρώτη φάση ο Πειραιάς θα αποτελέσει αφετηρία του αστικού τμήματος του προαστιακού, συνδέοντας πλέον απευθείας τον Πειραιά με το Κιάτο, τη Χαλκίδα και το αεροδρόμιο, με ευεργετικές συνέπειες τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τον τουρισμό. Σήμερα, οι παραπάνω συνδέσεις γίνονται με τη μετεπιβίβαση στο σταθμό της Αθήνας απ’ όπου οι επιβάτες συνεχίζουν τη διαδρομή τους με ηλεκτροκινούμενα τρένα.

Ο επιβάτης θα μπορεί πλέον να φτάνει στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» απευθείας από τον Πειραιά μέσα σε μία ώρα περίπου. Έτσι, δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης τόσο στο γενικότερο τουρισμό όσο και στην κρουαζιέρα. Μέσα σε περίπου 60 λεπτά μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» οι ταξιδιώτες θα μπορούν να βρίσκονται στις προβλήτες της κρουαζιέρας.

Επειδή όμως ο σταθμός του προαστιακού, στο λιμάνι του Πειραιά, δεν βρίσκεται πολύ κοντά στην προβλήτα της κρουαζιέρας, υπάρχουν σκέψεις για τη δρομολόγηση τοπικών λεωφορείων, που θα μεταφέρουν τους επιβάτες μεταξύ σιδηροδρομικού σταθμού και προβλήτα κρουαζιέρας.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασσίμη στο kathimerini.gr.