Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Πρεμιέρα» από την 1η Ιανουαρίου για το τέλος διανυκτέρευσης

 

Δεν έφεραν αποτέλεσμα οι επαφές που έκαναν το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματίες του κλάδου και θεσμικοί φορείς από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας και Τουρισμού, με σκοπό την επανεξέταση της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης ή έστω τη μείωση της χρονικής περιόδου που θα ισχύει ο φόρος, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2018 να κάνει «πρεμιέρα» και θα αφορά τόσο τα ξενοδοχεία, όσο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το μόνο που απομένει είναι η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα αναφέρει με ποιο τρόπο θα εισπράττεται το τέλος διανυκτέρευσης και πως θα αποδίδεται στα κρατικά ταμεία. Εντούτοις, οι πληροφορίες λένε πως οι προσπάθειες για επανεξέταση του φόρου θα συνεχιστούν από την πλευρά των επιχειρηματιών, ειδικά όταν γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις του τέλους στην αγορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλειονότητα των tour operators και πρακτορείων του εξωτερικού, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την απόδοση του τέλους, δεν έχουν ενσωματώσει το φόρο στις τιμές, αλλά έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την πρόσθετη επιβάρυνση.

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα καταστεί πολύ πιο ακριβή για τους ξένους τουρίστες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου, σημειώνοντας πως η συνεχής φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων μετριάζει τις δυνατότητες για επενδύσεις.

Το τέλος διανυκτέρευσης θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων, καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος διαμονής αναμένεται να ανέλθουν σε 74 εκατ. ευρώ.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Βασιλικής Κουρλιμπίνη στο capital.gr.