Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

«Πράσινα» ξενοδοχεία: Αρχές του 2021 ξεκινάει το ειδικό πρόγραµµα «Εξοικονοµώ για τον τουρισµό»

 

Από τις αρχές του 2021 αναµένεται να ξεκινήσει το ειδικό πρόγραµµα «Εξοικονοµώ για τον τουρισµό», προϋπολογισµού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονοµική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων.

Το πρόγραµµα, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισµού, απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωµένα διαµερίσµατα, ξενοδοχεία µεικτού τύπου, ενοικιαζόµενα δωµάτια, παραδοσιακά καταλύµατα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η ενίσχυση θα είναι ανάλογη µε το µέγεθος του καταλύµατος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προσαύξηση της επιδότησης για τα καταλύµατα εκείνα που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικές περιοχές (Πτολεµαΐδα και Μεγαλόπολη).

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Στόχος του προγράµµατος, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στο Ταµείο Ανάκαµψης, είναι η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και η αναβάθµιση των τουριστικών καταλυµάτων σε κτήρια σχεδόν µηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξηµένο βαθµό ενεργειακής αυτονοµίας µέσω «έξυπνων» συστηµάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και υποδοµές φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων, δεδοµένου ότι στα ελληνικά νησιά, όπου οι αποστάσεις είναι µικρές, υπάρχουν µεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Το µοντέλο των «πράσινων» τουριστικών καταλυµάτων αναµένεται να συµβάλει όχι µόνο στη µείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στη δηµιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιηµένων σε θέµατα περιβαλλοντικής προστασίας, σε µια εποχή κατά την οποία αυξάνεται ο αριθµός τουριστών που επιλέγουν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η ετήσια κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται σε 600 έως 2.000 ευρώ ανά δωµάτιο.

Οι ετήσιες εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό µέτρο, ποσότητα που ισοδυναµεί µε περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωµάτιο.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η θέρµανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισµός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των «πράσινων» ξενοδοχείων αποτελεί µια τάση που αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη δυναµική παγκοσµίως.

Μία από τις πιο επίσηµες διακρίσεις σε παγκόσµιο επίπεδο είναι η πιστοποίηση ενός καταλύµατος µε Green Key.

Πρόκειται για το οικολογικό σήµα ποιότητας, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήµατα περιβάλλοντος και βιώσιµης ανάπτυξης.

 

Πηγή: www.real.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media