Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΠΟΞ: Επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στην οποία ζήτησε να εφαρμοστεί και στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ εξαίρεση σε σχέση με τη ρήτρα διατήρησης προσωπικού, για τις λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2022

 

Προς

κο Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κο Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κοινοποίηση
κα Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

 

Κύριοι Υπουργοί,

Στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ προβλέπεται η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν, για τα δύο πρώτα έτη από τη λήψη του δανείου, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 19-3-2020, με το σχετικό έλεγχο να πραγματοποιείται την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ωστόσο από τη συγκεκριμένη υποχρέωση δεν εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Σημειώνεται πως αντίστοιχη εξαίρεση υπήρχε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην οποία ομοίως προβλεπόταν υποχρέωση διατήρησης.

Η ανωτέρω υποχρέωση, όπως διατυπώνεται (χωρίς τη συγκεκριμένη εξαίρεση), οδηγεί υποχρεωτικά μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην απώλεια της προβλεπόμενης στο ανωτέρω πρόγραμμα επιδότησης.

Τα ξενοδοχεία αρχές του έτους 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαν υψηλές πληρότητες και επομένως αυξημένο αριθμό εργαζομένων (πολλοί από τους οποίους απασχολούντο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες.

Αντιθέτως τους προηγούμενους μήνες, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron, οι επιχειρήσεις μας ήταν επί της ουσίας ανοικτές – κλειστές με μονοψήφια ποσοστά πληροτήτων, δεν ήταν δε σε θέση ούτε να αναπληρώσουν το προσωπικό που για τον οποιονδήποτε λόγο αποχώρησε τους προηγούμενους μήνες, μιας και, ακόμα και αν κατάφερναν να βρουν κάποιον εργαζόμενο για να προσλάβουν (ιδιαίτερα δυσχερές με το πρόβλημα εξεύρεσης εργαζομένων να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα που απασχολούν το ξενοδοχειακό κλάδο), δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας – θα έπρεπε να προσλάβουν κάποιον απλώς και μόνο για να πληρώνεται, χωρίς να εργάζεται.

Ήταν, λοιπόν, αντικειμενικά αδύνατον να φθάσουν στις 31-1-2022 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 19-3-2020, όπως ήταν αδύνατον να φθάσουν το συγκεκριμένο αριθμό και στις 31-1-2021, για αυτό δε το λόγο αποφασίστηκε η διενέργεια ελέγχου και σε εναλλακτική ημερομηνία και ειδικότερα την 30-06-2021.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να εφαρμοστεί και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαίρεση σε σχέση με τη ρήτρα διατήρησης, για τις λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να προβλεφθεί, όπως και το έτος 2021, η διενέργεια ελέγχου σε εναλλακτική ημερομηνία και ειδικότερα την 30-06-2022.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

 

Γρηγόρης Τάσιος

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Μανώλης Τσακαλάκης

Γενικός Γραμματέας

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media