Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

ΠΟΞ: Ανάγκη επιδότησης του πετρελαίου των ξενοδοχείων σε ορεινούς όγκους

Το διαχρονικό αίτημά μας για επιδότηση του πετρελαίου των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΞ

 

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2020

 

Προς: κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Οικονομικών

κ. Θόδωρο Σκυλακάκη

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Κοινοποίηση

κ. Χάρη Θεοχάρη

Υπουργό Τουρισμού

κ. Μάνο Κόνσολα

Υφυπουργό Τουρισμού

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στον ορεινό όγκο είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους ως κατοικία, απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και έχουν ως επί το πλείστον πελάτες τα Σαββατοκύριακα με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η μέση ετήσια πληρότητα στα ξενοδοχεία αυτά δεν ξεπερνά το 30%, ένα νούμερο που συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο τη δεκαετία της κρίσης, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός περιορίστηκε περαιτέρω.

Αναγκαστικά, λόγω των καιρικών συνθηκών και προκειμένου τα δωμάτια των πελατών, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι, να βρίσκονται στη κατάλληλη θερμοκρασία, τα συστήματα θέρμανσης πρέπει να λειτουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ανεξάρτητα αν διαμένουν σε αυτά πελάτες ή όχι.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε περιοχές όπως η Δράμα, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κλπ την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς.

Η λειτουργία της θέρμανσης ξεκινά μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σε μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα 20 δωματίων σε υψόμετρο + 600 μ. η μέση ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τους 20 με 30 τόνους πετρελαίου.

Στα καταλύματα αυτά που, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, είναι ως επί το πλείστον μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το εργασιακό.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως, λόγω του υψόμετρου και των χαμηλών θερμοκρασιών, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να καταφύγουν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης – αντλίες θερμότητας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συνεκτιμώντας δε και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει φθάσει λόγω των συνεπειών από την κρίση του Covid -19, το διαχρονικό αίτημά μας για επιδότηση του πετρελαίου των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

 

Με εκτίμηση

 

Γρηγόρης Τάσιος

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Μανώλης Τσακαλάκης

Γενικός Γραμματέας

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post