Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Πώς ο Thomas Cook ίδρυσε την πρώτη παγκοσμίως αλυσίδα τουριστικών γραφείων

H Thomas Cook ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς κολοσσούς παγκοσμίως, μια εταιρεία που εξυπηρετούσε περίπου 19 εκατ. πελάτες ανά την υφήλιο.

Από το ταπεινό ξεκίνημά της πριν από περίπου 175 χρόνια με σύντομα ταξίδια με τρένα στην Αγγλία, η Thomas Cook έφθασε να διαχειρίζεται ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και να διαθέτει εκατοντάδες γραφεία της στη Βρετανία και το εξωτερικό, μέχρι πριν λίγες ώρες που έπεσε η αυλαία…

 

1841: Το ταξίδι της Thomas Cook ξεκινά
Γεννημένος στις 22 Νοεμβρίου του 1808 στο χωριό Μέλμπουρν του Ντέρμπισαϊρ στη βόρεια Αγγλία ο Τόμας Κουκ (φωτογραφία) ήταν 33 ετών όταν οργάνωσε το πρώτο σιδηροδρομικό ταξίδι 19 χιλιομέτρων από το Λέστερ στο Λόουμπορο, κόστους ενός σελινιού για τους ταξιδιώτες.

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια προκειμένου ο ευφυής Βρετανός να καταγράψει κέρδη στο ενεργητικό του. Το βιβλιαράκι που μοιραζόταν στους επιβάτες της γραμμής Λέστερ – Λίβερπουλ ήταν ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός που εξέδωσε η εταιρεία.

 

1855: Τα πρώτα βήματα της εταιρείας στο εξωτερικό
Το 1855 η Thomas Cook οργάνωσε την πρώτη περιοδεία στην Ευρώπη με δύο γκρουπ να ταξιδεύουν από το Χάρουιτς του Έσεξ στην Αμβέρσα και από εκεί στις Βρυξέλλες, την Κολωνία, τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, το Στρασβούργο και το Παρίσι. Ήταν το πρώτο ταξίδι που η Thomas Cook πρόσφερε συνολικό πακέτο διακοπών σε πελάτες της -ένα πακέτο που περιλάμβανε εκτός από τις μετακινήσεις, καταλύματα και σίτιση- καθώς και υπηρεσίες ανταλλακτηρίου συναλλάγματος.

 

1865: Τα εγκαίνια του πρώτου γραφείου
Δέκα χρόνια αργότερα η Thomas Cook εγκαινίασε το πρώτο της ταξιδιωτικό γραφείο σε κεντρικό εμπορικό δρόμο και συγκεκριμένα τη Fleet Street του Λονδίνου.

 

1871: Η Thomas Cook μετατρέπεται σε οικογενειακή επιχείρηση

Το 1871 η εταιρεία μετονομάζεται σε Thomas Cook & Son, επτά χρόνια μετά την ένταξη του γιου του Κουκ στην επιχείρηση.

1919: Τα πρώτα αεροπορικά ταξίδια
To 1919 η Thomas Cook & Son έγινε η πρώτη βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία που άρχισε να διαφημίζει αεροπορικά ταξίδια αναψυχής. 20 χρόνια αργότερα η εταιρεία οργάνωνε πτήσεις προς τη Γαλλική Ριβιέρα.

 

1948: Από ιδιωτική εταιρεία στον έλεγχο του κράτους
Τρία χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Thomas Cook & Son πέρασε υπό κρατικό έλεγχο και συγκεκριμένα υπό τον έλεγχο της British Transport Holding Company.

 

1972: Ξανά στα χέρια ιδιωτών
24 χρόνια αργότερα η Thomas Cook & Son ιδιωτικοποιήθηκε, καθώς την αγόρασε η κοινοπραξία των Midland Bank, Trust House Forte και της Automobile Association. Το 1974 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Thomas Cook Group.

 

1997: Η αρχή της νέας εποχής
Το 1997 η εταιρεία εγκαινίασε την υπηρεσία Thomas Cook Online και έγινε το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο παγκοσμίως που πρόσφερε στους πελάτες του τη δυνατότητα να κλείνουν μέσω του διαδικτύου πακέτα διακοπών, να ανταλλάσουν ξένα νομίσματα, να αγοράζουν ταξιδιωτικά τσεκ και ταξιδιωτικούς οδηγούς.

 

2011: Η συγχώνευση
Το 2011 η Thomas Cook ένωσε τις δυνάμεις της με τις Co-operative Group και Midlands Co-operative Society δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα ταξιδιωτικών πρακτορείων στη Βρετανία, αλλά λίγο έλειψε την ίδια εκείνη χρονιά να καταρρεύσει υπό το βάρος χρεών σχεδόν ενός δισ. λιρών. Δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία ανακοινώνει τη συγχώνευση των Thomas Cook Airlines στη Βρετανία, το Βέλγιο και τις σκανδιναβικές χώρες με την Cοndor στη Γερμανία σε έναν κλάδο που θα λειτουργεί εντός του ομίλου Thomas Cook.

 

2019: Η χρονιά της κατάρρευσης
Τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετώπισε η Thomas Cook λόγω του ανταγωνισμού, της αβεβαιότητας του Brexit, των υψηλών τιμών καυσίμων και καταλυμάτων και του γεγονότος ότι ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες έκλειναν μέσω του διαδικτύου τα πακέτα των διακοπών τους, έγιναν αισθητά τον περασμένο Μάρτιο, όταν αναγκάστηκε να κλείσει 21 γραφεία της σε κεντρικούς δρόμους με αποτέλεσμα να χαθούν 320 θέσεις εργασίας. Το Μάιο ο ιστορικός όμιλος ταξιδίων εμφάνισε προ φόρων ζημίες της τάξεως του 1,5 δισ. λιρών (1,7 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού του έτους.

Λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο πασχίζοντας -μάταια, όπως αποδείχθηκε- να βρει 200 εκατ. λίρες για να καλύψει μια μαύρη τρύπα και χθες τα ξημερώματα ανακοίνωσε πως κήρυξε χρεοκοπία γράφοντας τους τίτλους τέλους σε μια ιστορία 178 ετών…

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Share Post