Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πολιτιστική δράση με τίτλο «Οι Πέτρες Μιλούν» από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) διοργανώνει για τέταρτο χρόνο την επιτυχημένη δράση «Οι πέτρες μιλούν», επιδιώκοντας να φέρει τους χιλιάδες επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης.

Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες της Αθήνας εκφράζουν την επιθυμία να γνωρίσουν και να εντρυφήσουν στην ιστορία της πόλης και να ανακαλύψουν τον πνευματικό πλούτο της ελληνικής αρχαιότητας.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αναμφίβολα, λοιπόν, το τουριστικό «προϊόν» της Αθήνας πρέπει να εμπλουτιστεί με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και να συνδεθεί δημιουργικά τόσο με την υλική όσο και με την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σκοπός της ΕΞΑΑΑ είναι να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό συνδυάζοντας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας με τη διαχρονική αξία των κλασσικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αποσπάσματα των οποίων παρουσιάζονται μέσα από θεατρικές περφόρμανς, που λαμβάνουν χώρα σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης και ο Θουκυδίδης ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου.

Η επιλογή των κειμένων

Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία.

Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή».

Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα.

Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας.

Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

 

Έναρξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι «Πέτρες» θα παρουσιαστούν κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2023, τρεις φορές την εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η κάθε δράση έχει διάρκεια δύο ώρες και παρουσιάζεται από πέντε νέους ηθοποιούς, σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (νέα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Η έναρξη έγινε την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι επόμενες ημερομηνίες παρουσίασης της δράσης στο ίδιο χώρο είναι: 9 – 11/06, 16 – 18/06, 23 – 24/06, 11:00 – 13:00.

Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους.

Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

 

«Οι Πέτρες Μιλούν» στο Αεροδρόμιο της Αθήνας

Στις 21 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του θερινού ηλιοστασίου, η δράση της ΕΞΑΑΑ θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στο Κεντρικό Κτήριο του Αεροσταθμού (Επίπεδο Αναχωρήσεων – Είσοδος 3).

Το Μουσείο φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στη Μεσογαία κατά την περίοδο κατασκευής του Αεροδρομίου, η οποία περιλαμβάνει 172 αρχαιολογικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και την Πρωτοελλαδική έως τη Μεταβυζαντινή περίοδο. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2003 και έχει ως στόχο να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση στο Αεροδρόμιο, καθώς και για τις υπόλοιπες τοποθεσίες (αρχαιολογικούς χώρους) όπου θα παρουσιαστούν οι «Πέτρες», θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου.

Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου.

Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.