Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

«Πολιτιστικές Διαδρομές»: Μεγάλο έργο του υπουργείου Πολιτισμού ζητά χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα πολύ σημαντικό έργο, μια εκστρατεία συντήρησης, αποκατάστασης και προβολής δεκάδων αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» που παρουσιάστηκαν χθες (10/05), σε συνέντευξη τύπου από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, είπε:

Είμαστε εδώ με το Γενικό Γραμματέα τον κ. Γ. Διδασκάλου προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία από τις προτάσεις, τις οποίες το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει καταθέσει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι σημαίνει η έννοια των πολιτιστικών διαδρομών; Οι πολιτιστικές διαδρομές έχουν συνήθως κοινά χαρακτηριστικά.

Διαθέτουν ένα κεντρικό θέμα, το οποίο λειτουργεί σαν συνεκτικό στοιχείο. Καλύπτουν μία προσδιοριζόμενη χωρικά περιοχή, και διαθέτουν μία αναγνωρίσιμη ταυτότητα και μία ιδιαίτερη επωνυμία, το brand, δηλαδή.

Οι πολιτιστικές διαδρομές έχουν συνήθως κοινούς στόχους. Την προσέλκυση επισκεπτών στη συγκεκριμένη περιοχή, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων και ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, την εξασφάλιση πόρων και τη συντήρηση των πολιτιστικών υποδομών που συνδέονται με αυτές, είτε είναι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, ιστορικοί τόποι, πολιτιστικά κτίρια, και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Στην περίπτωση τη δική μας, εργαστήκαμε μαζί με τις Υπηρεσίες με πολύ ένταση τους τελευταίους τουλάχιστον οκτώ μήνες, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πέντε εμβληματικών πολιτιστικών διαδρομών με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, και γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι διαδρομές αυτές είναι, όπως το βλέπετε, άλλωστε στην προβολή που μοιραζόμαστε:

1) «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

2) Η «Πολιτιστική Εγνατία».

3) «Ο δρόμος προς τη Δύση», με έναν υπότιτλο «Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».

4)ι «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»

5) «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία»

Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο Πολιτιστικός Τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες της Περιφέρειας της Χώρας.

Για το λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών των μουσείων σε επίπεδο επικράτειας.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές στοχεύουν στην αναδιοργάνωση, αποκέντρωση, διασπορά και ανακατανομή της τουριστικής κίνησης και την προώθηση μιας πιο ομοιόμορφης, ισορροπημένης και βιώσιμης τοπικής και περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.

Το σύνολο των χρημάτων τα οποία ζητάει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι περίπου 430.000.000 ευρώ, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται, επαναλαμβάνω, ο Φ.Π.Α., επομένως μιλάμε για ένα πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. που ξεπερνά τα 600 – 650.000.000 ευρώ.

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την παρουσίαση.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media