Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ποιοι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2016

EOT36

Oι παράμετροι που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα του ελληνικού τουρισμού τη σεζόν του 2016 είναι περισσότερες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο, το πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον, όπως θα διαμορφωθεί στη χώρα μέσα στον επόμενο χρόνο, είναι μία από τις σοβαρότερες παραμέτρους που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και να διατηρηθεί η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού στις ξένες αγορές.

Μία άλλη παράμετρος που θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού περιβάλλοντος για την επόμενη σεζόν είναι οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ από 6,5% σε 13% στις υπηρεσίες διαμονής και από 13% σε 23% στην εστίαση, που σχεδόν διπλασιάζει το μέσο όρο του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα, συγκριτικά με φέτος. Οι εκπρόσωποι των tour operators ασκούν πιέσεις για απορρόφηση του κόστους της αύξησης του ΦΠΑ από τους Έλληνες ξενοδόχους ή, στην καλύτερη περίπτωση, δέχονται τον επιμερισμό του κόστους. Τόσο η μία όσο και η άλλη επιλογή θα επιφέρουν απώλεια εσόδων για τους ξενοδόχους.

Επιπλέον, βασική παράμετρος στη διαμόρφωση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού για την προσεχή σεζόν θα είναι η διατήρηση υψηλού αποθέματος διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τις ξένες αγορές προς τη χώρα μας.

Πέραν όλων αυτών, ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με οργανωμένο τρόπο το 2016 είναι και οι υψηλές μεταναστευτικές ροές που δέχονται κάποια νησιά της χώρας.

Μεταξύ των εξωγενών παραγόντων που αναμένεται να επηρεάσουν την εισερχόμενη κίνηση το 2016 περιλαμβάνεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας. Άλλωστε και φέτος η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας λειτούργησε ενισχυτικά στην αύξηση του τουρισμού από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα κερδίσει μερίδιο από την ανακατεύθυνση του διεθνούς ταξιδιωτικού ρεύματος αν επαναληφθούν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έκτακτα γεγονότα (τρομοκρατικές επιθέσεις, κλιμάκωση βίας κ.ά.) σε άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr

Share Post