Αέρα στα πανιά του real estate δίνει το νέο Χωροταξικό του τουρισμού, που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), επιτρέποντας για πρώτη φορά τουριστικά χωριά και σύνθετα τουριστικά καταλύματα ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά.
Ο νέος σχεδιασμός των τουριστικών επενδύσεων βάζει στο χάρτη της κρουαζιέρας την Πύλο, κοντά στο Costa Navarino (φωτογραφία).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά μπήκαν μετά τις τελευταίες αλλαγές δύο σφήνες: η Κίμωλος και η Ανάφη, χωρίς αιτιολόγηση, ενώ νησιά όπως η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Τήνος μετακινήθηκαν στην κατηγορία των νησιών με προβλήματα ανάπτυξης.
Με βάση το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ και τις αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί μετά τη δημόσια διαβούλευση, ο νησιωτικός χώρος εξακολουθεί να χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία το μίγμα των νησιών έχει αλλάξει και περιλαμβάνει 38 από 47 αναπτυγμένα νησιά (Αίγινα, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κίμωλος, Κύθηρα, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Ύδρα, Χίος). Πρόκειται για νησιωτικούς προορισμούς που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό με σημαντικές πιέσεις και στο φυσικό περιβάλλον. Η αρτιότητα σε αυτά τα νησιά θα ακολουθήσει την πολιτική των αναπτυγμένων περιοχών που προσδιορίζεται στα 20 στρέμματα.
Η σύνθεση της δεύτερης ομάδας μεταβλήθηκε λόγω των αλλαγών που έγιναν στην παραπάνω κατηγορία, περιλαμβάνοντας νησιά με σχετικά μικρή γεωγραφική έκταση, σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης και μείωση πληθυσμού. Στην ομάδα αυτή μεταφέρθηκαν οι Αλόννησος, Αστυπάλαια, Αμοργός, Ίος, Κέα, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος, Φολέγανδρος, Κύθνος, Τήλος, μαζί με νησιά όπως Νίσυρος, Λειψοί κ.ά. Για τις περιοχές αυτές του νησιωτικού χώρου παρέχονται κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μονάδων 3, 4, 5 αστέρων ή επέκταση αυτών με ειδικές τουριστικές υποδομές. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα για μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχεία τουλάχιστον 3 αστέρων.
Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται για πρώτη φορά οι βραχονησίδες και νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων (ήταν 500 στρέμματα), καθώς και ακατοίκητα νησιά με μηδενικό πληθυσμό. Προϋπόθεση για τη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων είναι η έκταση των ακατοίκητων νησιών να υπερβαίνει τα 300 στρέμματα, να υπάρχει απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από τη θάλασσα και συμβατότητα με υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα (αρχαιολογία, μνημεία, δάση κ.ά.).
Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και οι οργανωμένοι υποδοχείς επεκτείνονται στις ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα (από 600 μέτρα που ήταν), πεδινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μαζί με την Κρήτη και την Εύβοια καθώς και στις προστατευόμενες περιοχές, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών για τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και μεγαλύτερου μεγέθους τουριστικές επενδύσεις με αύξηση της δόμησης κατά 20%.
Πηγή: www.newmoney.gr
Φωτογραφία: www.facebook.com/costanavarino
Ολόκληρο το άρθρο της Μαριάννας Τζάννε:
http://www.newmoney.gr/article/30538/poies-allages-fernei-neo-horotaxiko-gia-ton-toyrismo