Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Περιγραφή των έργων δημιουργίας του 835 κλινών 5άστερου resort δίπλα στο Λαγονήσι

Συζητήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ολοκλήρωση κατασκευής και τη λειτουργία του ημιτελούς κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος πέντε αστέρων 5(*), δυναμικότητας 835 κλινών (κατόπιν περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής των αυθαιρέτων κατασκευών του έργου Ν. 4495/2017), εντός τριών ξεχωριστών γηπέδων (εκτάσεων) που διαχωρίζονται από τη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και από αγροτική οδό, εν μέρει εντός σχεδίου περιοχής Αγία Μαρίνα, Δήμου Κρωπίας, ΠΕ Ανατολικής Αττικής, της «ΣΥΝΘΕΣΙΣ Ανώνυμος Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία» (ΣΥΝΘΕΣΙΣ Α.Ε.)».

Πρόκειται για το σχεδόν 50 χρόνια ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα (φωτογραφίες), που βρίσκεται στην περιοχή Αλθέα λίγο μετά την Αγ. Μαρίνα Κορωπίου και λίγο πριν από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi, όπως γράψαμε πριν από λίγες ημέρες (δείτε ΕΔΩ).

Το συγκρότημα βρίσκεται στο 36ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου και αναπτύσσεται σε τρεις εκτάσεις (Α, Β και Γ) με συνολικό εμβαδόν 60,6 στρεμμάτων (60.639 τ.μ.: Α = 12.889 τ.μ., Β = 27.851 τ.μ., Γ = 19.899 τ.μ.).

Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει υφιστάμενες μη αποπερατωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στις ανωτέρω τρεις εκτάσεις εκατέρωθεν της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου.

Τα σχέδια προβλέπουν την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών, 835 κλινών, που θα περιλαμβάνει δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια, πισίνες, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν ζώνες φύτευσης.

Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) για την εξυπηρέτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Η αρχική οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 1973 για την «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ 699 ΚΛΙΝΩΝ», αφορούσε συνολική επιφάνεια 79.300 τ.μ.

Ωστόσο, με τις απαλλοτριώσεις που έγιναν για τη διαπλάτυνση της παραλιακής λεωφόρου, η συνολική έκταση από 79,3 στρέμματα, σήμερα έχει συνολικό εμβαδόν 60,6 στρεμμάτων.

Για τη λειτουργική ενοποίηση του συγκροτήματος θα κατασκευαστεί πεζογέφυρα μεταξύ των δύο εκτάσεων (Β και Γ) που βρίσκονται πάνω από την παραλιακή και θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα υπόγεια διάβαση για την πρόσβαση των πεζών στην παραλιακή έκταση (Α).

Η χωροθέτηση των κτηρίων ακολουθεί τη γεωμορφολογία του εδάφους, το οποίο παρουσιάζει έντονη κλίση και τα δωμάτια τόσο του ξενοδοχείου όσο και τα bungalows τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν θέα προς τη θάλασσα.

Δεδομένου ότι δεν θα κατασκευαστούν νέα κτήρια, αλλά θα αποπερατωθούν και ανακαινιστούν τα υφιστάμενα, προβλέπεται να διατηρηθεί κατά το δυνατόν η αρχική λογική του σχεδιασμού του ξενοδοχείου, βάσει της αρχικής οικοδομικής άδειας και να περιλαμβάνει δωμάτια, εστιατόρια και πισίνες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, θα αποπερατωθούν – ανακαινιστούν οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως αναφέρονται στη συνέχεια.

Οι τρεις εκτάσεις του resort (Α, Β & Γ)

Έκταση Α (μπροστά στη θάλασσα)

Στην έκταση Α βρίσκονται εννέα διώροφα κτήρια bungalows (Α1, Α2, Α3, Α4, Α5, Α7, Α8, Α9), ένα τριώροφο κτήριο που προβλέπεται να έχει χρήση εστιατορίου (Α6) και πισίνα.

Το Α1 περιλαμβάνει τέσσερα δωμάτια, τα Α2 – Α5 και Α8 10 δωμάτια, το Α7 οκτώ δωμάτια και το Α9 12 δωμάτια.

Τα δωμάτια είναι μονόχωρα με μπάνιο και έχουν είτε ιδιωτική αυλή είτε ιδιωτικό μπαλκόνι.

Το εστιατόριο στο κατώτερο επίπεδο περιλαμβάνει χώρο διασκέδασης (night club) και εξωτερική πισίνα, στο μεσαίο επίπεδο κουζίνα, γραφείο, εστιατόριο και μπαρ και στο άνω επίπεδο γραφείο και καφετέρια.

 

Έκταση Β – ξενοδοχείο (πάνω από την παραλιακή)

Στην έκταση Β βρίσκεται το κεντρικό κτήριο – ξενοδοχείο (9.211 τ.μ.) και ένα ισόγειο κτίσμα.

Το ξενοδοχείο είναι τριώροφο ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και αποτελείται από τρεις πτέρυγες: Η νότια περιλαμβάνει τρία επίπεδα, η μεσαία τρία και η βόρεια τέσσερα.

Στα υπέργεια τμήματα του κτηρίου εντάσσονται τα δωμάτια και οι χρήσεις για τους επισκέπτες και στα υπόγεια βοηθητικοί χώροι, αποθήκες κ.ά.

Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο διαθέτει 197 δωμάτια, μονόχωρα (161), δίχωρα (36) με μπάνιο και ιδιωτικά μπαλκόνια ή ιδιωτικές αυλές.

Επιπλέον, το ξενοδοχείο διαθέτει εσωτερική πισίνα, καφετέρια και εστιατόριο, ενώ υπάρχουν δύο εξωτερικές πισίνες, μία μεγάλη και μια μικρή.

 

Έκταση Γ (πάνω από την παραλιακή – δίπλα στην έκταση του ξενοδοχείου)

Στην έκταση Γ βρίσκεται «χωριό» που περιλαμβάνει bungalows: Τέσσερα τριώροφα (Χ1, Χ2, Χ3, Χ4) και ένα διώροφο κτήριο (Χ5).

Επιπλέον, υπάρχει ισόγειο κτήριο με υπόγεια και πισίνα που προβλεπόταν για τους επίσημους και μια ακόμα πισίνα με δύο ισόγεια κτίσματα (Χ6) για χρήση υπαίθριου μπαρ.

Τα Χ1 και Χ2 περιλαμβάνουν από 16 δωμάτια (πέντε δίχωρα και 11 μονόχωρα), το Χ3 18 δωμάτια (τρία δίχωρα και 15 μονόχωρα), το Χ4 10 δωμάτια (δύο δίχωρα και οκτώ μονόχωρα) και το Χ5 οκτώ μονόχωρα δωμάτια.

Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μπάνιο και ιδιωτική αυλή ή ιδιωτικό μπαλκόνι και πέντε διαθέτουν τζάκι.

Τα κτήρια Χ6 της πισίνας του «χωριού» προορίζονται για μπαρ και βοηθητικούς χώρους.

Το κτήριο των επισήμων (453,61 τ.μ.) περιλαμβάνει κουζίνα, εστιατόριο, καθιστικό χώρο, μεγάλο στεγασμένο υπαίθριο χώρο και πισίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κτήρια έχουν μεγάλες φθορές λόγω της επί σχεδόν 50 χρόνια μη ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών και τη συνεπακόλουθη «επαφή» των εγκαταστάσεων με τα φυσικά φαινόμενα και τη θάλασσα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε διάβρωση και κατά τόπους σε πλήρη κατάπτωση τμημάτων / επιφανειών σκυροδέματος όπως μπαλκόνια και οροφές κτηρίων καθώς και σε γενικότερη διάβρωση του οπλισμένου σκυροδέματος σε μπαλκόνια, κολόνες, οροφές, δάπεδα, κλπ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά συζήτηση μεταξύ των μελών του αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία του 5άστερου resort.

 

Δείτε video (Althea Abandoned Hotel) από drone των εγκαταστάσεων

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media