Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ημερίδα για καινοτόμες εφαρμογές στον τουριστικό κλάδο

Καινοτόμες εφαρμογές για τον τουριστικό κλάδο που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις Περιφέρειες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ».

Κεντρικό θέμα ήταν «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου InnoXenia PLUS» και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου και οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσω της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τουρισμού.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος», ενώ στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου τόσο χωρικά, όσο και χρονικά, καθώς και στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και στην ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών.

Ο κ. Ζαΐμης ανέφερε ότι η εκδήλωση έγινε στη Δυτική Αχαΐα για ουσιαστικούς λόγους καθώς είναι ένας τόπος με προοπτικές και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί αναπτυξιακά έργα δημιουργίας ή αναβάθμισης τουριστικών υποδομών του Δήμου:

«Για παράδειγμα θα ξεκινήσουν μια σειρά από έργα όπως η αξιοποίηση του λιμανιού των Αλυκών που θα αναδείξουν ευρύτερα την περιοχή και θα λύσουν χρόνια προβλήματα των κατοίκων. Στόχος της Περιφέρειας είναι να εκσυγχρονιστεί, δηλαδή, να είναι ασφαλές και λειτουργικό αλλά και να αναβαθμιστεί τουριστικά και αλιευτικά. Θέλουμε το λιμανάκι των Αλυκών να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Αχαΐα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να στηριχθούν τα εξαιρετικά οινοποιία της Δυτικής Αχαΐας και να αναδείξουμε τον τοπικό μας οίνο».

Το έργο «InnoXenia PLUS» παρουσίασε ο Υπεύθυνος του έργου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας, τονίζοντας:

«Στόχος του έργου ΙΝΝΟΧΕΝΙΑ είναι η βελτίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του τουριστικού κλάδου, με τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα επηρεάσει περιφερειακές και τοπικές στρατηγικές, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος καινοτομίας (RIS) για τον τουρισμό στην περιοχή. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος σε ένα σχήμα με εννέα εκπροσώπους από έξι χώρες της Αδριατικής».

Για τη στρατηγική ατζέντα για τον τουρισμό στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών «ΙΝΒΙΣ», Αθανάσιος Καλογεράς, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με το πως έχει επηρεαστεί ο τουρισμός από τα διάφορα κύματα κρίσης που έχουν πλήξει την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπύρος Συρμακέσης, ανέλυσε το πρόγραμμα «Tourism 4.0» εξηγώντας με παραδείγματα με ποιον τρόπο και μέσα εμπλουτίζεται η ταξιδιωτική εμπειρία με νέες τεχνολογίες.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media