Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαθιστά το Κάστρο της Σκιάθου

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 του έργου «Στερέωση και Αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτηρίων οικισμού στο εσωτερικό του», προϋπολογισμού 2.828.200 ευρώ.

Κύριος δικαιούχος και Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και για το μέρος των εργασιών που αφορούν στην αποκατάσταση της πρόσβασης και της Πύλης του Κάστρου η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020, αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε το Κάστρο της Σκιάθου, ένα διάσημο ιστορικό μνημείο του νησιού που πρωταγωνιστεί στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Με την υλοποίηση του έργου διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση στο Κάστρο, η αποκατάσταση των μονοπατιών στην είσοδο όσο και στο εσωτερικό του, καθώς και η στερέωση και αποκατάσταση των εσωτερικών κτισμάτων, με τους τέσσερις ναούς και το τζαμί, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια ο αρχαιολογικός χώρος. Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της Σκιάθου, αναδεικνύοντας έναν ιστορικό χώρο υψηλής αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το Κάστρο της Σκιάθου βρίσκεται σε μικρή χερσόνησο στη βόρεια άκρη του νησιού και αποτελεί σημαντικό μνημείο ως δείγμα μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού.

Κτίσθηκε το 14ο αιώνα και αποτελούσε το μοναδικό οικισμό της Σκιάθου μέχρι το 1823, οπότε εγκαταλείφθηκε και κατοικήθηκε η σημερινή πόλη στο λιμάνι.

Η εγκατάλειψη του οικισμού είχε ως αποτέλεσμα σταδιακά την πλήρη ερείπωσή του.

Ο οχυρωματικός οικισμός περιβαλλόμενος από τείχη, καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόκρημνη τοποθεσία, πάνω σε απομονωμένο βράχο που βρέχεται από παντού από τη θάλασσα.

Επικοινωνεί με την ξηρά με στενή λωρίδα γης στα νότια, όπου υψωνόταν η κατεστραμμένη πλέον ξύλινη γέφυρα που φερόταν σε υψηλά λιθόκτιστα βάθρα.

Από το 1930 η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται με λιθόστρωτο μονοπάτι και σκαλοπάτια. Τοξωτή πύλη οδηγεί στο εσωτερικό του κάστρου όπου πλήθος ερειπίων καλύπτονται από πυκνή βλάστηση και λιθοσωρούς.

Τα έργα αποκατάστασης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

Aποκατάσταση της πύλης και του συνεχόμενου νότιου τείχους και κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση της παλιάς, εργασίες στερέωσης στους ναούς Γεννήσεως Χριστού, Αγίου Νικολάου, Παναγίας Πρέκλας, Παναγίας Μεγαλομάτας, στο Τζαμί και στο Κτίριο διοίκησης, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κεντρικού λιθόστρωτου δρόμου και των βασικότερων παράπλευρων αρτηριών που οδηγούν στους ναούς, αποκατάσταση των μονοπατιών τόσο στην είσοδο όσο και στο εσωτερικό του, στερέωση και αποκατάσταση των εσωτερικών κτισμάτων του κ.ά., με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media