Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Σχέδιο δράσης για προβολή και τουριστική αξιοποίηση της Αμφίπολης

Το σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε με στόχο τη βέλτιστη προβολή και την τουριστική αξιοποίηση του Τύμβου Καστά (φωτογραφία) και της Αμφίπολης, για τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για το διασυνοριακό έργο «Borderless Culture» ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε:

«Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι ένα μνημείο το οποίο αναδεικνύει το μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Μακεδονίας. Ταυτόχρονα είναι ένα μνημείο που θα παράγει πλούτο για τον τόπο μας. Και για τους δύο αυτούς λόγους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, όπως φυσικά στο μέλλον, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο με όλα τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει. Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αρχικά εξασφαλίσαμε 1,5 εκατ. ευρώ και μάλιστα ήδη ενισχύουμε με επιπρόσθετους πόρους το σπουδαίο αρχαιολογικό έργο που προχωράει για την προστασία και την ανάδειξη του Τύμβου Καστά.

Μάλιστα πρόσφατα κάναμε ένα ακόμα σημαντικά βήμα: Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, προχωράμε στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης, που έχουν ήδη αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές, ώστε να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης. Είναι μια παρέμβαση ουσίας, που μόλις θα ολοκληρωθεί, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην Αμφίπολη και θα δημιουργήσει κατάλληλες προσβάσεις για όλους τους πολίτες.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Με συνολικά κονδύλια ύψους 1 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, στις Σέρρες, ώστε το μνημείο και η περιοχή να είναι επισκέψιμα, για όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου «Borderless Culture» έχει ξεκινήσει σειρά δράσεων για την ανάδειξη και την προβολή του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης. Ολοκληρώσαμε τη λεπτομερή αποτύπωση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση με τη χρήση και drones, της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και των πολιτισμικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει.

Έχουμε περισσότερες από 100 λήψεις υψηλής ανάλυσης από όλα τα σημεία της Αμφίπολης, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από όσους φορείς το επιθυμούν, όχι μόνο στο πλαίσιο του έργου «Borderless Culture», αλλά και για ευρύτερες ενέργειες προβολής. Επίσης, έχει παραχθεί ένα βίντεο καταγραφής και προβολής της περιοχής διάρκειας περίπου πέντε λεπτών, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλες τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις, που συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας παντού την περιοχή της Αμφίπολης και την τεράστια αρχαιολογική αξία του Τύμβου Καστά.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ετοιμάσουμε σε 10.000 αντίτυπα, ένα πολυτελές δίγλωσσο -ελληνικά και αγγλικά- ενημερωτικό φυλλάδιο για την Αμφίπολη, το οποίο θα διανέμεται στους επισκέπτες της περιοχής αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο φυλλάδιο αυτό, την επιμέλεια και τα κείμενα έχει αναλάβει η Αρχαιολόγος υπεύθυνη της Ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, πρώην Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Σερρών και νυν Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, η Κατερίνα Περιστέρη, την οποία ευχαριστούμε πάρα πολύ, για την καθοριστική συμβολή της και τώρα, αλλά και όλη την προηγούμενη περίοδο.

Επίσης, σχεδιάζουμε την εκτύπωση σε 3.000 αντίγραφα, ενός πολυτελούς οδηγού για τα ανασκαφικά αποτελέσματα σε τρεις γλώσσες, με πλήθος χαρτών και φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης συνοδευόμενα από κατάλληλα τεκμηριωμένα επεξηγηματικά κείμενα για τα ανασκαφικά ευρήματα.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά, τα οφέλη για τον τόπο μας θα είναι πολύ σημαντικά. Εκτός από το ότι σ’ αυτό το μνημείο αναδεικνύεται η ιστορική αλήθεια για την ελληνικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας, θα πετύχουμε και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, δημιουργώντας πολλές, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Αμφίπολη, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και την Κεντρική Μακεδονία».

 

Φωτογραφία: www.facebook.com/amfipolisguide

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media