Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Περιφέρεια Αττικής: Στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής 2016 – 2020

 

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το στρατηγικό σχέδιο 2016 – 2020 για την τουριστική προβολή της Αθήνας από την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας, Ελένη Δημοπούλου, το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2015, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) τον Απρίλιο του 2016, ενώ το Μάιο του 2016 ξεκίνησε η υλοποίησή του.

Με συνολικό προϋπολογισμό τα 4.000.000 ευρώ μέχρι το 2020, το σχέδιο βασίζεται σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη δημιουργία των θεματικών χαρτοφυλακίων του τουριστικού προϊόντος της Αττικής.

«Έπρεπε να αναγνωρίσουμε και να συγκροτήσουμε σε θεματικές ενότητες το τουριστικό προϊόν της Αθήνας/Αττικής. Ταυτόχρονα, έπρεπε να επιλεγούν οι αγορές – στόχοι. Προφανώς το τουριστικό προϊόν της Αττικής απευθύνεται σε ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. Από σχετική μελέτη, ωστόσο, προέκυψε πως η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία), την παραδοσιακή αγορά της Βρετανίας και δυναμικές αγορές όπως της Κίνας, της Ρωσίας και των Η.Π.Α.».

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη συγκρότηση συνεργατικών θεματικών δικτύων (clusters) τουριστικής προβολής.

«Συγκροτούνται απ’ όλους όσοι ασχολούνται με μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα του τουρισμού. Όλους όσοι φέρνουν στην Αθήνα πελάτες – ταξιδιώτες για έναν συγκεκριμένο σκοπό, π.χ. τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, το θαλάσσιο τουρισμό. Να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας – δίκτυο, δηλαδή, μέσω του οποίου θα προβάλλονται όλες οι δράσεις τους».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Δημοπούλου, με τα δύο πρώτα συνεργατικά δίκτυα να αφορούν τον πολιτισμό και τη γαστρονομία και ένα τρίτο για το θαλάσσιο τουρισμό.

Όσο για την Αττική ως city break προορισμό, η εντεταλμένη σύμβουλος τονίζει ότι η Αθήνα/Αττική πρέπει να απεμπλακεί από την τάση των ξένων επισκεπτών να έρχονται για 2 – 3 μέρες, να επισκέπτονται την Ακρόπολη και άλλα αξιοθέατα και να φεύγουν.

«Στοχεύουμε να αναδείξουμε την πολυποικιλότητα του τουριστικού προϊόντος της Αττικής. Που ξεκινάει από τον πολιτισμό, συνεχίζει με τη γαστρονομία, αλλά προσθέτει και το θαλάσσιο τουρισμό. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο επισκέπτης μπορεί να κάνει κάποια κρουαζιέρα, διακοπές δίπλα στη θάλασσα αλλά και island hopping στα νησιά του Σαρωνικού», υπογραμμίζει η κ. Δημοπούλου.

Στο πλαίσιο, ακόμη, του στρατηγικού σχεδίου, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει και ένα νέο logo ως «ομπρέλα» για την καλύτερη δυνατή προβολή στο εξωτερικό, αφού θα γίνει μια αναμόρφωση του ήδη υπάρχοντος  logo, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Υφαντή στο euro2day.gr