Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Οι περιφερειακές εκδηλώσεις της Αγροξενία με πρώτο σταθμό την Κεντρική Μακεδονία

Στην ανάδειξη της νέας τάσης της παγκόσμιας τουριστικής – ταξιδιωτικής αγοράς – με τον αριθμό των απανταχού της γης ταξιδιωτών που επιλέγουν τις διακοπές στη φύση επιδιώκοντας να μυηθούν στις αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες, συνεχώς να αυξάνεται – των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει σε πληθώρα η Κεντρική Μακεδονία για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού – τουρισμού υπαίθρου στην επικράτειά της – μια μορφή που δύναται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τη μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας – στοχεύει η διαδικτυακή περιφερειακή εκδήλωση της Αγροξενία την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Επιδιώκοντας να καταδειχθούν καίρια θέματα που απασχολούν τους υφιστάμενους αλλά και τους εν δυνάμει επιχειρηματίες στον πολλά υποσχόμενα τομέα του αγροτουρισμού – τουρισμού υπαίθρου στην Κεντρική Μακεδονία, βασικοί άξονες της εκδήλωσης θα είναι οι προκλήσεις της νέας εποχής, η δικτύωση και ο συντονισμός των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη συνεργιών προκειμένου η όλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του κλάδου να στεφθεί με επιτυχία και το κυριότερο να διακρίνεται από τη συνέχεια και τη βιωσιμότητά της.

Τις εργασίες της περιφερειακής διαδικτυακής ημερίδας στην Κεντρική Μακεδονία θα ανοίξει η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου η οποία στη διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Αγροξενία Νίκο Φραντζεσκάκη είχε μεταξύ άλλων υπογραμμίσει ότι «o αγροτουρισμός συνδέεται με τον πιο αυθεντικό τρόπο με την ελληνική φιλοσοφία του ευ ζην, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη μια ολιστική εμπειρία όπου σώμα, πνεύμα και ψυχή συνεργάζονται αρμονικά».

Παράλληλα η πάντα ενημερωμένη και για τον αγροτουρισμό – τουρισμό υπαίθρου κυρία Γκερέκου είχε σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της αληθινής ευζωίας, με την έννοια του μέτρου και της ισορροπίας, κάτι που αποτελεί και την ουσία του brand Greece. Και αυτή την ουσία, οι άνθρωποι του αγροτουρισμού έχουν ένα μοναδικό τρόπο να την προσφέρουν, απλόχερα, στον επισκέπτη».

Πρεσβεύοντας ότι ο συνδυασμός της φύσης, του πολιτισμού αλλά και της φιλοξενίας των ανθρώπων που ζουν στην Κεντρική Μακεδονία τη  καταστούν μοναδική ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος θα είναι εκ των βασικών ομιλητών της διαδικτυακής ημερίδας της Αγροξενία στην πλούσια σε φυσικούς και όχι μόνο πόρους περιοχή ακατάπαυστης δράσης του.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα με την ομιλία της θα αναδείξει μεταξύ άλλων τις συνέργειες μεταξύ άλλων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Έναν τομέα για τον οποίο η κυρία Δρέττα έχει βαθιά γνώση καθώς και όπως είναι γνωστό η Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας κατέκτησε δύο σημαντικές διακρίσεις στα Tourism Awards 2021.

O Δρ. Κώστας Καραντινινής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών (SLU) Σουηδίας, που γεννήθηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας θα παρουσιάσει το πώς ο αγροτουρισμός και η σύνδεσή του με την αγροδιατροφή μπορεί να αποτελέσει το όχημα της προώθησης του αγροδιατροφικού προϊόντος και αντίστοιχα το αγροδιατροφικό – γαστρονομικό προϊόν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο έλξης για τις αγροτουριστικές μονάδες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωπονίας, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Μαρία Παρταλίδου θα αναφερθεί διεξοδικά στο καίριο ζήτημα «χτίζοντας ένα βιώσιμο οικοσύστημα συνεργασιών στον αγροτουρισμό».

Ο ειδικός σύμβουλος της Αγροξενία και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου (EUROGITES) Νίκος Ασημιανάκης θα μεταφέρει τις εμπειρίες κρατών – μελών της EUROGITES στον τουρισμό υπαίθρου.

Η υποψήφια διδάκτωρ σε θέματα ΜΜΕ, Περιβάλλοντος και Αειφορίας στο Α.Π.Θ. Θωμαή Μπαλτζή θα παρουσιάσει τη νέα οργανωτική δομή της Αγροξενία και τη στρατηγική για τη σύσταση περιφερειακών παραρτημάτων του φορέα σε όλη την Ελλάδα.

Επιδιώκοντας να κατασταθεί σαφής και ξεκάθαρος ο στόχος των περιφερειακών διαδικτυακών ημερίδων που διοργανώνει η Αγροξενία, με αφετηρία την Κεντρική Μακεδονία στις 16 Ιουνίου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του φορέα Νίκος Φρταντζεσκάκης δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «στοχεύουμε στην στήριξη της ενίσχυσης και στη διάδοση της αγροτουριστικής ιδέας, στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού υπαίθρου – αγροτουρισμού και πολιτιστικού τουρισμού στην ελληνική ύπαιθρο».

Ταυτόχρονα,  επισημαίνει ότι «στοχεύουμε:

α) Στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προώθηση του αγροτουρισμού – τουρισμού υπαίθρου και

β) στην ενθάρρυνση της δικτύωσης αγροτουριστικών επιχειρήσεων ώστε να παράγεται τοπικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο ήπιας μορφής τουριστικό προϊόν».

Με την επίτευξη αυτών των στόχων «θα κρατήσουμε στον κόσμο στην ύπαιθρο, θα τονώσουμε την αγροτική ζωή, θα ενισχύσουμε το εισόδημα. Θα σταματήσουν να ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας κρατώντας τους νέους στον τόπο τους και δίνοντάς τους διέξοδο από την ανεργία», τονίζει χωρίς περιστροφές ο κ. Φραντζεσκάκης.

Καταλήγει λέγοντας ότι «στην Αγροξενία εντάσσονται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία διαχειρίζονται επιχειρήσεις αγροτουρισμού και πολυλειτουργικά αγροκτήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις οι θέτουν οι ΚΥΑ, καθώς και οι επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου και τα καλύμματα ανοικτού αγροκτήματος, παραδοσιακά εστιατόρια και ταβέρνες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υπαίθριων δραστηριοτήτων, οικοτεχνίες, παραδοσιακά καφενεία, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια της Αγροξενία».

Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο ισόχρονα μέρη. Στο πρώτο μέρος οι εξέχοντες ομιλητές που προαναφέρθηκαν, θα καταθέσουν τις άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις τους, ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι κλειστή συνεδρίαση για τα υφιστάμενα και εν δυνάμει μέλη της Αγροξενία.

Θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να αναδείξουν τις απόψεις, τους προβληματισμούς τους κ.λ.π. Ένα από τα κύρια θέματα της κλειστής συνεδρίασης θα είναι η σύσταση και οργάνωση παραρτήματος της Αγροξενία στην Κεντρική Μακεδονία, με υπεύθυνους ανά νομό και περιφερειακό συντονιστή.

Η διαδικτυακή ημερίδα της Αγροξενία την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εργασίες της θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ακολουθώντας το σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/j/96944301091?pwd=RFKG7jdVnVs7QcHsxbqSG8CCVaCAwVWkwm

Να σημειωθεί ότι η περιφερειακή διαδικτυακή ημερίδα της Αγροξενία στην Ήπειρο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2021, με τη συμμετοχή εξεχόντων ομιλητών.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post