Ο Νίκος Σ. Μοράντης, σύμβουλος ξενοδοχειακών επενδύσεων στο Destsetters, απαντάει τι πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη ενός νέου ξενοδοχείου.
Μια από τις συχνότερες προκλήσεις αποτελεί η ισορροπία μεταξύ της προδιαγραφής του concept ενός νέου καταλύματος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του έργου, αλλά και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης.
Ο Νίκος Σ. Μοράντης, απαντάει τις πέντε πιο συχνές ερωτήσεις για τα ενεργά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Πώς γίνεται να ενταχθεί μια ξενοδοχειακή επένδυσή στον Αναπτυξιακό Νόμο και ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας του φακέλου;
– Αν και αντικειμενικά ο Αναπτυξιακός Νόμος δίνει τα περισσότερα «δωρεάν» χρήματα από όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, είναι ταυτόχρονα το πιο απαιτητικό πρόγραμμα, καθώς αφορά μεγαλύτερης κλίμακας επενδύσεις, αλλά και έργα που έχουν προχωρήσει αρκετά στα πρώτα στάδια πριν την υποβολή φακέλου. Σαφώς, όμως, μιλάμε για το ισχυρότερο χρηματοδοτικό εργαλείο, αφού το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και τα 3.000.000 ευρώ.
– Αρχικά, το πρώτο που πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι το κατάλληλο εργαλείο για μία επένδυση, καθώς κάθε οικόπεδο ή κτίριο έχει διαφορετικές δυνατότητες και κάθε ιδιοκτήτης άλλες προοπτικές και επιθυμίες. Άρα, σε πρώτη φάση, πρέπει να μελετηθεί ποιος είναι ο βέλτιστος τύπος καταλύματος που θα αποδώσει στη συγκεκριμένη περιοχή με τις υπάρχουσες συνθήκες (Διαβάστε για τη μελέτη τυπολογίας).
– Καθώς απαιτείται ξενοδοχειακή άδεια τουλάχιστον 4 ή 5 αστέρων, δημιουργούνται εκ προδιαγραφής περισσότερες απαιτήσεις σε επίπεδο υποδομών, άρα και αυξημένο κόστος κατασκευής, αλλά και προσωπικού κατά τη λειτουργία του. Ο αριθμός προσωπικού μάλιστα καθορίζεται τόσο από τη λειτουργία του 4 ή 5στερου, όσο και από το ποσό της χρηματοδότησης και μάλιστα με την υποχρεωτική απασχόληση εργαζομένων με καθορισμένο ακαδημαϊκό background, που αυξάνει την πιθανότητα ένταξης αφού ενισχύει τη βαθμολογία.
– Καθώς η ζήτηση και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, έχει νόημα να καταθέσουν φάκελο μόνο ώριμες επενδύσεις που θα έχουν ένα ισχυρό concept (Διαβάστε για τη διαδικασία ανάπτυξης concept) και σωστή τυπολογία βασισμένη σε αξιόπιστη έρευνα, πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη (ιδανικά με άδεια), ένα μελετημένο business plan αλλά και τις σχετικές προεγκρίσεις από την τράπεζα.
– Ο επενδυτής πρέπει συνήθως να έχει περίπου το 25% του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά και την υπομονή σε επίπεδο χρόνου καθώς η υποβολή και τα αποτελέσματα αποτελούν μια χρονοβόρα διαδικασία. Η επένδυση ανάλογα και με το μέγεθος του καταλύματος έχει χρόνο ολοκλήρωσης τουλάχιστον 24 μήνες από την υποβολή του φακέλου και με την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός ώριμου σχεδιασμού επένδυσης.
Μπορώ εναλλακτικά να ενταχθώ στο επερχόμενο ΕΣΠΑ; Και αν ναι τι να περιμένω από αυτό;
– Το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα πρόγραμμα μικρότερης δυναμικής (αν βασιστούμε στο προηγούμενο παρείχε το 50% για επενδύσεις μέχρι και 400.000, άρα καθαρό ποσό 200.000).
– Είναι, ωστόσο, λιγότερο απαιτητικό σε επίπεδο άδειας (στο προηγούμενο υπήρχε minimum απαίτηση είτε τρεις κατοικίες των 40 τ.μ., είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια 3 κλειδιών με 10 κλίνες) και δεν ανεβάζει συνήθως τα έξοδα λειτουργίας, αφού δεν έχει minimum απαιτήσεις προσωπικού.
– Σε επίπεδο υποβολής φακέλου είναι ευκολότερο πρόγραμμα και δεν απαιτεί τόσο μεγάλη ωρίμανση, ωστόσο, και πάλι είναι απαραίτητη μια σαφής περιγραφή του concept της επένδυσης και μια σωστή εμπορική τυπολογία του καταλύματος, που θα επιτρέψει στο business plan που θα κατατεθεί να αποδείξει τη βιωσιμότητα του project.
Είναι το Ταμείο Ανάκαμψης ένα εργαλείο που μπορώ να χρησιμοποιήσω και αν ναι ποια τα υπέρ και τα κατά;
– Το Ταμείο Ανάκαμψης αν και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και ευέλικτα προγράμματα, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, καθώς χρηματοδοτεί την επένδυση μέσω χαμηλότοκου δανεισμού και είναι ιδανικό τόσο για μικρότερες, όσο και για μεγαλύτερες επενδύσεις.
– Πιο συγκεκριμένα μπορεί να καλύψει μέχρι και το 50% του συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης με σταθερό επιτόκιο 0,35% και χρόνο αποπληρωμής τα 15 χρόνια, χωρίς μέγιστο ποσό χρηματοδότησης.
– Ως πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, καθώς οι ελάχιστες απαιτήσεις είναι η διαμόρφωση τουλάχιστον πέντε κατοικιών με minimum 40 τ.μ., ενώ δεν απαιτεί παροχή υπηρεσιών ή συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού.
– Η υποβολή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί την ιδία συμμετοχή του επενδυτή με τουλάχιστον το 25% της συνολικής επένδυσης, ενώ ο φάκελος υποβολής είναι ιδιαίτερα απλός, απαιτώντας και σε αυτή την περίπτωση ένα εμπορικό concept και μια σωστή τυπολογία καταλύματος που θα οδηγεί σε ένα βιώσιμο business plan.
– Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ότι χρηματοδοτεί επίσης μέχρι και το 30% της αγοράς του οικοπέδου ή και πλήρως ενός ακινήτου, ενώ έχει πολύ γρηγορότερο χρόνο έγκρισης που επισπεύδει την υλοποίηση του project.
Ποια άλλα προγράμματα χρηματοδότησης μπορώ να χρησιμοποιήσω για το χτίσιμο ή την ανακαίνιση του ξενοδοχείου μου;
– Για τις συνολικές ανάγκες αναβάθμισης και λειτουργίας ενός καταλύματος υπάρχει το πρόγραμμα «Τεπιχ ΙΙ» το οποίο είναι ένα προνομιακό δάνειο έως και 1.500.000 ευρώ, που είναι εντελώς άτοκο στο 40% του ποσού, ενώ το υπόλοιπο 60% συμφωνείται σε προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο, αφού επιδοτείται από το πρόγραμμα.
– Για στοχευμένες ανάγκες εκσυγχρονισμού της επιχείρησης υπάρχει το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» που παρέχει δάνειο έως 400.000 ευρώ (άτοκο στο 40% του ποσού και με ευνοϊκό επιτόκιο στο υπόλοιπο), καλύπτοντας πράσινες και τεχνολογικές δαπάνες. Το πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι αν μετά τις αναβαθμίσεις επιτευχθούν απτοί στόχοι αναβάθμισης σε επίπεδο ESG (Enviromental, Social, Governance) επιχορηγείται το 20% του ποσού της χρηματοδότησης. Δηλαδή αν πάρεις χρηματοδότηση μέσω «Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» μέχρι 400.000 και επιτύχεις τους στόχους, μπορεί και να σου «χαριστούν» μέχρι και 80.000 ευρώ, ενώ το 40% του δανείου θα είναι εντελώς άτοκο.
– Και στα δύο προγράμματα θα πρέπει να έχει απαντηθεί επαρκώς από τον επενδυτή και το όφελος που θα υπάρχει από τις επενδύσεις στην τυπολογία και το concept του καταλύματος, αλλά και το πως θα ενισχύσουν αυτές την απόδοση.
Συνοψίζοντας:
Η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος χρηματοδότησης για την επένδυσή σας στον ξενοδοχειακό κλάδο εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες, τη διαθεσιμότητα πόρων και τα χαρακτηριστικά του έργου σας. Είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις κάθε προγράμματος πριν αποφασίσετε ποιο θα είναι το καλύτερο για εσάς, αλλά και να επιλέξετε πρόγραμμα σύμφωνα με την ιδανική τυπολογία και το concept του καταλύματός σας.
Κλείστε ένα ραντεβού με το Destsetters έτσι ώστε να:
- Εξετάσουμε την ιδανική τυπολογία καταλύματος για το δικό σας οικόπεδο.
- Εντοπίσουμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την επένδυσή σας.
- Προδιαγράψουμε το concept του καταλύματός σας, ώστε να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.
Επικοινωνήστε μαζί μας σε αυτό το link ή καλέστε μας στο +30 2103245142