Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Πέντε ελληνικά πάρκα στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO

CRETE20

 

Στις 17 Νοεμβρίου στο Παρίσι, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποδέχθηκε τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks).

Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες.

Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομιά και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι ελληνικές περιοχές που χαρακτηρίζονται Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι:

1. Λέσβος (Μυτιλήνη)

2. Ψηλορείτης

3. Εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου

4. Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού

5. Η περιοχή της Σητείας

Η αναγνώριση από την UNESCO όλων αυτών των περιοχών καταδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς, καθώς και την ιδιαίτερη αξία που έχει η γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά των ελληνικών γεωπάρκων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της ορθολογικής τους διαχείρισης για την ανάδειξη τους σε τουριστικούς προορισμούς με βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: www.cretalive.gr
Χάρτης: www.unesco.org

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες για τα πέντε γεωπάρκα της Ελλάδας