Δευτέρα 6 Μαϊου 2024

Η Πάτρα Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 απονέμεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας που κατέκτησε η Πάτρα, καθώς η Περιφέρεια έλαβε μέρος στο πρόγραμμα «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE» (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν «Πολιτιστικός Τουρισμός» (Cultural Tourism).

Στο φάκελο συμμετοχής στο διαγωνισμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέπτυξε το σύνολο των πληροφοριών για τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και αναδεικνύουν τον πλούτο που διαθέτει η περιοχή.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επικεντρώνονται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες που είναι:

  • Η Στρατηγική τεσσάρων εποχών: Η ανάδειξη και προώθηση εμπειριών των προορισμών κατά τις τέσσερις εποχές του χρόνου
  • Landmark Strategy: Η στρατηγική ανάδειξης μοναδικών προορισμών συμβόλων για τη Δυτική Ελλάδα
  • Οι παραγωγοί και τα τοπικά προϊόντα με αξιοποίηση και ένταξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας των προορισμών στην προσφερόμενη τουριστική εμπειρία
  • Αξιοποίηση αγνότητας & ποικιλομορφίας προορισμών, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προορισμού μέσω εξειδικευμένων εμπειριών.

Η Πάτρα ως ο ελληνικός νικητής προορισμός, όσο και οι νικητές προορισμοί των λοιπών κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα EDEN, θα προβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού οργανώνει τελετή βράβευσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.