Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Παρεμβάσεις Προέδρου ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου σε εκπομπή με θέμα «την επόμενη μέρα στην οικονομία μετά την πανδημία»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, έκανε τρεις παρεμβάσεις στην εκπομπή «Βαβέλ» με θέμα: «Η επόμενη μέρα στην οικονομία μετά την πανδημία», που προβλήθηκε στο MEGA, την Τρίτη 2 Μαρτίου, με συντονιστή το δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη.

 

1η παρέμβαση

Ν. Φιλιππίδης:

κ. Ρέτσο, εσείς εκπροσωπείτε έναν κλάδο που έχει μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι πριν πάμε στο καλοκαίρι όπου περιμένουμε προφανώς όλη η οικονομία, όλη η χώρα, εκπροσωπείτε έναν κλάδο στον οποίο υπάρχουν ξενοδοχεία πόλης, μικρά, μεσαία, μεγάλα, υπάρχουν οι χειμερινοί προορισμοί που δεν δούλεψαν, έχετε ξαναζήσει κάτι τέτοιο σαν αυτό που ζούμε τώρα; Και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

 

Γ. Ρέτσος:

κ. Φιλιππίδη, κανείς νομίζω στον πλανήτη, όχι στην Ελλάδα, ούτε στον τουρισμό δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Ο τουρισμός επίσης είναι μία δραστηριότητα που έχει τόσους πολλούς κλάδους και τόσες πολλές επιχειρήσεις, που η τυπική τουριστική επιχείρηση είναι προφανώς μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση, άρα λοιπόν και ο τουρισμός, όπως και οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας μας και της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν χτυπηθεί από αυτή την πανδημία. Κοιτάξτε, είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από αυτά που έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν. Επίσης, δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιονομική κρίση του 2010 – 2017 – 2018. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι τότε υπήρχε πρόβλημα στη χώρα μας, υπήρχε δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα. Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για το ποιος το δημιούργησε, πώς καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε και να ζητήσουμε και ευθύνες. Η κατάσταση που είμαστε σήμερα, είναι μία κατάσταση αντικειμενική. Είναι μία κατάσταση στην οποία, όλος ο πλανήτης, οι περισσότερες αν θέλετε επιχειρήσεις και οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν πρόβλημα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Άρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Εχθρός μας είναι η πανδημία. Για μένα εχθρός μας δεν είναι κανένα κράτος, εχθρός μας δεν είναι ο δίπλα μας, εχθρός μας δεν είναι ο εργαζόμενός μας, ο συνάδελφός μας επιχειρηματίας. Είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε, η υγειονομική κρίση, και όλοι μαζί πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε τελικά να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και να αντιμετωπίσουμε και την επόμενη μέρα που θα κληθούμε πλέον να βρεθούμε αντιμέτωποι με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

2η παρέμβαση

Ν. Φιλιππίδης:

κ. Ρέτσο, από ό,τι καταλαβαίνω η κυβέρνηση έχει βάλει έναν στόχο, να πάμε σε διπλάσια μεγέθη στον τουρισμό από πέρυσι και στο μισό από αυτά του 2019, που ήταν και η καλύτερή μας χρονιά. Τι ελπίδες έχουμε να το πετύχουμε αυτό;

 

Γ. Ρέτσος:

Ο στόχος κατ’ αρχήν από τον προϋπολογισμό είναι το 60% των εσόδων του 2019. Εμάς σαν ιδιωτικός τομέας ο στόχος μας είναι να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα, έχοντας μία πάρα πολύ κακή χρονιά το 2020, που ο τουρισμός έχασε το 78% σχεδόν το 80% των εσόδων του από το 2019. Αντιλαμβάνεστε ότι, ό,τι καλύτερο μπορέσουμε να πετύχουμε φέτος, αυτό θα είναι όφελος και για τον τομέα αλλά και για τη χώρα. Βέβαια, δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς θεωρώ και σαν ιδιωτικός τομέας, αλλά και η κυβέρνηση… Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, τώρα δεν ξέρω εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα δεδομένα λόγω της επιδείνωσης των υγειονομικών και κάποιων νέων μέτρων που ενδεχομένως να ακούσουμε, αλλά το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το πλάνο ανοίγματος της χώρας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα κάνουμε, ό,τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να ανοίξουμε επιθετικά και με ασφάλεια τον τουρισμό. Αλλά θα εξαρτηθεί πάρα πολύ και από την κατάσταση που θα είναι οι βασικές μας αγορές. Διότι, οι βασικές μας αγορές σας θυμίζω είναι οι περιοχές του πλανήτη που έχουν χτυπηθεί χειρότερα από την πανδημία. Η Ευρώπη, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, είναι βασικές αγορές που ακόμα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε και με ποιες προϋποθέσεις προτίθενται να ανοίξουν και εκείνες. Η Μ. Βρετανία είναι η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή στο δυτικό κόσμο που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της, ο Μπόρις Τζόνσον, ένα ξεκάθαρο αν θέλετε πλάνο ανοίγματος της χώρας και των δραστηριοτήτων της. Από εκεί και πέρα, είμαστε και εμείς σε μία στάση αναμονής, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με βάση τους εμβολιασμούς, για να δούμε πότε θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν και οι Ευρωπαίοι και οι εκτός της Ευρώπης πολίτες. Άρα λοιπόν, θα προσπαθήσουμε, έχουμε αν θέλετε την όρεξη και την αισιοδοξία, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

 

3η παρέμβαση

Ν. Φιλιππίδης:

Κε. Ρέτσο, ένα σχόλιο τελευταίο από εσάς.

 

Γ. Ρέτσος:

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, δύο εβδομάδες μπροστά ή πίσω να ανοίξουμε δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα πρέπει να τα σεβόμαστε όλοι. Οι δύο και τρεις ταχύτητες στον τρόπο που σεβόμαστε τα μέτρα νομίζω μόνο κακό κάνει και στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά σίγουρα και στην εξέλιξη της αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εκείνο που θα πω είναι ότι, εκείνο που χρειάζεται σίγουρα, είναι ένα ξεκάθαρο πλάνο το οποίο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θα ανακοινωθεί προς το εξωτερικό της χώρας και όχι τόσο προς το εσωτερικό, όπου ουσιαστικά θα προδιαγράφει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα δεχτεί φέτος τους τουρίστες της. Με ποιον δηλαδή τρόπο, με ποια προαπαιτούμενα, τι θα ισχύσει για τους εμβολιασμούς. Πολύ θετική η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την οποία έχουμε στηρίξει από την πρώτη στιγμή και η οποία ήδη συζητείται πλέον ευρέως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, τι θα γίνει με τα τεστ και επίσης ποιες θα είναι τελικά οι συμφωνίες οι διμερείς με τις αγορές – στόχους. Διότι, πρέπει να ξέρουμε ότι φέτος δεν θα πρέπει να πάμε μαξιμαλιστικά. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις βασικές μας αγορές και στις χώρες από τις οποίες μπορούμε πραγματικά να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα περιμένουμε τουρίστες. Αν το κάνουμε αυτό και κεφαλαιοποιήσουμε και το πολύ καλό brand το οποίο έχουμε ούτως ή άλλως ως χώρα -είμαστε το 5ο ισχυρότερο brand παγκοσμίως- και βέβαια την καλή μας συμπεριφορά πέρυσι το καλοκαίρι σε όσους τουρίστες υποδεχτήκαμε, νομίζω ότι μπορούμε με συγκρατημένη αισιοδοξία να δούμε την υπόλοιπη χρονιά και την τουριστική σεζόν που θα ανοίξει, ευελπιστούμε, σε δύο μήνες.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media