Έχοντας το θετικό απολογισμό της φετινής σεζόν οι τουριστικοί φορείς προετοιμάζονται ήδη για τη σεζόν του 2019, για την οποία προς το παρόν μοιάζουν επιφυλακτικοί και αναζητούν τον τρόπο «ώστε η επιτυχία του τομέα να είναι διατηρήσιμη, να μην εξελιχθεί σε πυροτέχνημα και να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για τη μεγαλύτερη προσέλκυση τουρισμού υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων και την άμβλυνση της εποχικότητας».
Με βάση τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, οι τουριστικές εισπράξεις μπορεί να ξεπεράσουν το 2018 τα 16 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 14,6 δισ. ευρώ του 2017, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διψήφιο ποσοστό αύξησης των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό, σε σχέση με το 2017, δεδομένου ότι τόσο η μέση διάρκεια παραμονής όσο και η κατά κεφαλή δαπάνη των ξένων τουριστών στη χώρα μας παραμένουν χαμηλά, αφού με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η δαπάνη ανά τουρίστα στην Ελλάδα είναι μόνο (περίπου) 545 ευρώ, από το 2016 μέχρι και το πρώτο οκτάμηνο του 2018.
Για το 2019, ξενοδόχοι και λοιποί τουριστικοί παράγοντες εμφανίζονται συγκρατημένοι και προτάσσουν στον προβληματισμό παραμέτρους όπως:
1. Το «comeback» της Τουρκίας
Το πρώτο εννιάμηνο του 2018, οι γείτονες έχουν φιλοξενήσει περίπου 32.000.000 τουρίστες, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν τα 40.000.000. Για το 2019, η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, τα 50.000.000 τουρίστες.
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τομέα για την επόμενη χρονιά εντάσσεται και το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη με την Turkish Airlines για την ένταξη περισσότερων προγραμματισμένων πτήσεων, έναντι των charters, από τον Απρίλιο του 2019, με περισσότερες πτήσεις από Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ κ.ά.
2. Το Brexit
Ενώ η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά εμφανίζεται αισιόδοξη για την επόμενη χρονιά, κάνοντας λόγο για αύξηση των -πολύ πρώιμων- προκρατήσεων κατά 10% από τους Βρετανούς, οι ξενοδόχοι φαίνεται να κρατούν μικρότερο καλάθι, τηρώντας στάση αναμονής και παραπέμποντας στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οπότε θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις κρατήσεις του καλοκαιριού.
«Δεν υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα από τη βρετανική αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να προεξοφλήσουμε από τώρα ότι η επόμενη σεζόν θα είναι καλή. Έχουμε μπροστά μας μια μακρά περίοδο προκρατήσεων, τα ελληνικά ξενοδοχεία προς το παρόν κινούνται καλά, ωστόσο είναι πολύ νωρίς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
3. Η υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της υπερφορολόγησης του κλάδου και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος (ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, φόρος διαμονής), το οποίο καθίσταται πιο ακριβό σε σύγκριση με αυτά άλλων μεσογειακών προορισμών.
Οι τουριστικοί φορείς, πάντως, δεν παύουν να τονίζουν το θέμα της υπερφορολόγησης και να αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία ότι προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει τη δυναμική της, θα πρέπει να μειώσει άμεσα τις φορολογικές επιβαρύνσεις στον κλάδο.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr.