Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Πανευρωπαϊκή Πρωτιά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία «Ελληνικό Πρωινό»

Στην επιβράβευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), για τη συνεισφορά του μέσω του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» στη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξ.Ε.Ε. συμμετείχε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2017» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας, στον οποίο βραβεύτηκε ως National Winner στην κατηγορία «Υποστήριξη της Διεθνοποίησης των Επιχειρήσεων».

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 305 προτάσεις από 32 χώρες ενταγμένες σε πέντε κατηγορίες. Το «Ελληνικό Πρωινό» συμμετείχε στην κατηγορία «Υποστήριξη της Διεθνοποίησης των Επιχειρήσεων», στην οποία επιβραβεύονται πολιτικές και πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και ειδικά τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, ώστε να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι αγορές τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί καινοτόμο διακριτό προϊόν στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού που έχει δημιουργήσει το ΞΕΕ από το 2010 και το οποίο χρησιμοποιεί την τοπική γαστρονομική κουλτούρα κάθε ελληνικού τουριστικού προορισμού, ως όχημα για τον εμπλουτισμό του πρωινού που παρέχουν τα ξενοδοχεία με τοπικά αγροτο-διατροφικά προϊόντα, παραδοσιακές συνταγές και εδέσματα.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία του «Ελληνικού Πρωινού» ενισχύει την ανάπτυξη των τοπικών παραγωγικών ιστών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με πολλαπλά άμεσα οφέλη για τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή πρόσθετου εισοδήματος.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στη δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου (networking) πιστοποιημένων επιχειρήσεων (ξενοδοχείων και τοπικών παραγωγών), οι οποίες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν άμεσες επιχειρηματικές συνεργασίες, προκειμένου να προσφέρουν νέες και παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, βασισμένες στις αυθεντικές συνταγές και τα τοπικά γαστρονομικά έθιμα κάθε προορισμού.

Επισημαίνεται ότι διαχρονικά το «Ελληνικό Πρωινό» παραμένει η μοναδική βιώσιμη πρωτοβουλία στον τομέα της γαστρονομίας.