Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Παλάτι Φιλίππου στη Βεργίνα: Έτοιμη το 2022 η μερική αναστήλωση (φωτογραφίες)

 

Το 2022 θα ολοκληρωθεί η μερική αναστήλωση του «ανακτόρου των Αιγών» (Βεργίνα), από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας που υλοποιεί εδώ και χρόνια το μεγάλο έργο συντήρησης, στερέωσης και αναστήλωσης του.

Το «ανάκτορο των Αιγών», που ήταν το παλάτι του βασιλιά Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια της Ημαθίας, 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και σε πολύ κοντινή απόσταση από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Φιλίππου.

Χτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου (359 – 336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο, καθώς είχε μήκος 78 μέτρα, ύψος 13,60 μ. και απλωνόταν σε έκταση συνολικά 12,5 στρεμμάτων, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα, το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας.

Η κατασκευή του ανακτόρου, μεγάλο τμήμα του οποίου ήταν διώροφο, υπολογίζεται πως κράτησε 10 – 12 χρόνια και απαίτησε για τη δόμησή του τη μεταφορά 13 χιλιάδων κυβικών μέτρων πωρόλιθου, που φορτώθηκαν σε άμαξες από τα λατομεία του Βερμίου, 12 χιλιόμετρα μακριά από τις Αιγές.

Το ανάκτορο ήταν εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της εποχής, καθώς διέθετε ένα άψογο σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης.

Δεν ήταν απλά η κατοικία του βασιλιά, αλλά το κέντρο διοίκησης, που απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες των Αιγών. Το περιστύλιό του ήταν ο τόπος συνάθροισης των πολιτών που χωρούσε περίπου 4.000 άτομα

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ψηφιδωτά, που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 1.500 τ.μ., δηλαδή περίπου 1,5 στρέμμα ψηφιδωτά.

Μετά την κατάλυση του Μακεδονικού Βασιλείου από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ., οι κατακτητές εξάντλησαν τη βαρβαρότητά τους, καταστρέφοντας, καίγοντας και γκρεμίζοντας μαζί με την πόλη των Αιγών και το περίφημο ανάκτορο.

Το Ανάκτορο των Αιγών, ανακαλύφθηκε το 1855 από το Γάλλο αρχαιολόγο Λεόν Εζέ, χάρη στις πληροφορίες που του έδωσε ο παρατηρητικός παπάς της περιοχής Έτσι ο Λέον Εζέ, έξι χρόνια αργότερα θα αρχίσει τις πρώτες ανασκαφικές του έρευνες στην περιοχή…

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του νέου μουσείου των Αιγών («Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών») το 2020 και της μερικής αναστήλωσης του ανακτόρου το 2022, θα μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ήταν οι Αιγές, τι ήταν ο Φίλιππος, τι ήταν ο Αλέξανδρος, σύμφωνα με την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

 

Τρισδιάστατη απεικόνιση του ανακτόρου

Παλαιότερη αεροφωτογραφία με τα έργα αναστήλωσης στο ανάκτορο να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο

Τα έργα της μερικής αναστήλωσης σε πλήρη εξέλιξη

 

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του ανακτόρου όταν ολοκληρωθεί η μερική αναστήλωση

 

Πηγές: www.aigai.gr, www.facebook.com/aigai.museum.vergina, odysseus.culture.gr, www.iefimerida.gr, www.in.gr, www.noiazomai.net

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram